Jej zakladateľom je Simon Lovell, fitnes tréner z Veľkej Británie. Odporúčal ju svojim klientom pri snahe o redukciu váhy a potvrdil, že výsledky boli úspešné. Stravovanie z krabičiek zažilo najväčší „boom“ v roku 2008.
Hlavným princípom tohto spôsobu stravovania je obmedzenie príjmu kalórií. K tomuto princípu sa pripája ďalší – pravidelná strava 5-krát denne v malých porciách.
Ako funguje:
Krabičková diéta (Lunch Box Diet) je založená na praktickom koncepte kompletnej dennej stravy, ktorá vám je doručená priamo do rúk a pripravená na zohriatie a konzumovanie.
Sedem dní v týždni vám vybraná firma donáša hotové jedlá, ktoré sa skladajú z nízkosacharidových potravín a obsahujú približne 60 % zeleniny, 30 % proteínov a 10 % dressingov či iných pochutín.
Zakladateľ Lovell tvrdí, že konzumáciou menších porcií sa zmenšuje aj objem žalúdka. Vďaka tomu hlad prichádza neskôr a nebudete mať potrebu sa prejedať. Zároveň odporúča zjesť niečo malé každú hodinu, ale len dovtedy, kým neuspokojíte žalúdok. Neodporúča jesť do pocitu plnosti.
Problémom u mnohých ľudí je, že konzumujú viac, ako treba a to najmä prázdne sacharidy. Krabičková diéta znížením príjmu kalórií sľubuje pozitívny efekt pri snahe o redukciu váhy.


Zároveň učí, ako kombinovať potraviny, aby nášmu telu dodali potrebné množstvo energie a pozitívne vplývali na zdravie. Obsah krabičky sa sústreďuje najmä na zeleninu. Vo vnútri nájdete brokolicu, špenát, avokádo, chilli papričky, hrášok, cuketu, špargľu alebo červenú repu.
Povolené je kuracie mäso, morčacie prsia alebo ryby. Prvoradé sú potraviny s nízkym obsahom sacharidov alebo uhľohydrátov. Ryža, celozrnné pečivo či cestoviny sú povolené v prípade, že sa často pohybujete a športujete.
Krabičkovú diétu si môžete pripraviť aj doma, nemusíte sa spoliehať len na firmy, ktoré sa touto službou zaoberajú. Pripravte si krabičku s objemom 2 až 5 litrov a naplňte ju piatimi porciami zeleniny, ktoré by mali zodpovedať 45 až 60 % objemu krabičky.
Ďalšiu časť tvorí chudé mäso alebo iné proteíny ako chudé hovädzie mäso, jahňacina, hydina, ryba, vajcia, strukoviny či oriešky, ktorá by mala tvoriť 15 až 35 % objemu nádoby. Posledných 10 % je priestorom pre dressing alebo inú ochucujúcu zložku. Ide napríklad o syr, čatní, ovocie, humus či paradajkovú omáčku.
Ak sa často hýbete, do denného menu môžete pridať aj hnedú ryžu, celozrnné pečivo alebo cestoviny, ktoré vám zabezpečia viac energie. Celkový energetický príjem z krabičky sa pohybuje okolo 1200 kalórií. Diéta nesľubuje stratu hmotnosti, no zaručuje príjem kalórií. Je na každom, aby sa riadil pravidlom „vydať viac energie ako prijať“.
Výhody:
- Praktická a ľahko dostupná diéta za rozumné ceny
- Máte prehľad o tom, koľko kalórií a čo konzumujete
- Diéta je vhodná pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, no nemajú radi počítanie kalórií, plánovanie stravovania a komplikovanú prípravu zdravých jedál
- Pravidelným príjmom potravín si udržíte energiu v rovnováhe
- Je zdravou voľbou pre tých, ktorí majú vo zvyku vynechávať niektoré jedlá počas dňa, zmierňuje stres z rýchleho zháňania obeda počas pracovného dňa

Nevýhody:
- Pri vytváraní vlastného obsahu krabičky nepodliehate nikoho kontrole
- Neistota v pôvode potravín obsiahnutých v jedlách, nemusia byť také výživné, ako sa na prvý pohľad zdá
- Nie každá donáška krabičkových jedál je spoľahlivá
- Ochudobnenie sa o zážitok z jedenia, jedlo z plastovej krabičky nie je gurmánskym zážitkom
Hodnotenie krabičkovej diéty odborníčkami
K téme sa vyjadrujú:
Silvia Ďurišová, osobná trénerka, Smefit.sk
Silvia Želtvayová, dietologička, Naturhouse – dietetické centrum, Naturhouse.sk
Alexandra Molnárová, gastroenterologička, Interklinik – klinika zdravia a krásy, Interklinik.sk
Pýtali sme sa odborníčok:
- Čo si myslíte o vyváženosti krabičkovej diéty?
- Aká je pravdepodobnosť, že krabičková diéta bude mať úspech?
- Hrozí pri stravovaní podľa krabičkovej diéty riziko jojo efektu?
- Pre koho je vhodná a pre koho nie?
- V čom vidíte riziká jedenia podľa pravidiel krabičkovej diéty?
- Aké sú pozitíva krabičkovej diéty?
Čo si myslíte o vyváženosti krabičkovej diéty?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Krabičková diéta je z hľadiska pomeru živín vyvážená. Pomer živín ako bielkovín, tukov, sacharidov, minerálov a vitamínov je navrhnutý odborníkom tak, aby spĺňal určité kritériá programu, ktorý si vyberiete. Napríklad redukčný, udržiavací, pre športovcov.
Dietologička Silvia Želtvayová:
Vyváženosť diéty je určite zaručená, keďže takéto krabičkové diéty zväčša pripravujú nutriční špecialisti a pre prípravu sa využívajú kvalitné suroviny. Výhodou je, že sa denne dodáva 5 porcií, ktoré sú vysoko kvalitné.
Gastroenterologička Alexandra Molnárová:
Krabičková diéta je vyváženou diétou a je jednou z mála diét s vyváženým zastúpením bielkovín, tukov, či sacharidov a nechýba vláknina či vitamíny. Je to diéta, pri ktorej sú kalórie pod kontrolou.