Jej autorom je francúzsky odborník na výživu, doktor Pierre Dukan. Diétu predstavil vo svojej knihe Neviem schudnúť, ktorá sa v krátkom čase stala medzinárodným bestsellerom. Jej prednosťou je rozdelenie do štyroch fáz, v rámci ktorých nejde len o chudnutie, ale aj o dlhodobé udržanie váhy a odvrátenie jo-jo efektu.
Ako funguje:
V prvej, takzvanej útočnej fáze sa úplne vylúčia všetky sacharidy, jednoduché aj zložité. Dokonca sa nesmie jesť ani ovocie a zelenina. Jedálny lístok je postavený len na nízkotučných bielkovinách. Môžete jesť napríklad biely nesladený jogurt, tofu, ryby a chudé mäso.
Tučné syry a tučné mäsové výrobky sú zakázané. Aby ste z takéhoto stravovania nedostali zápchu, je treba dodať telu vlákninu. Dukan ju odporúča vo forme ovsených otrúb, ale použiť sa dá aj psyllium, ktoré dostať kúpiť v lekárni.
Dĺžka útočnej fázy sa odvíja od toho, koľko potrebujete schudnúť. Ak je to menej ako 5 kilogramov, stačí ju držať 2 dni, ak je to medzi 5 až 10 kilogramov, treba vydržať 3 dni. Ak potrebujete zhodiť 20 kilogramov, budete potrebovať 5 dní, ak viac ako 20, tak aspoň týždeň.
V každom prípade sa táto fáza nedá držať dlhšie ako 10 dní, inak by to bola príliš veľká záťaž na obličky. Počas celej Dukanovej diéty treba veľa piť, aby telo nezadržiavalo toxíny.
Druhá fáza s názvom výletná je postavená na tom, že k bielkovinám pridáte zeleninu. Striedate v nej čisto bielkovinové dni s bielkovinovo-zeleninovými v pravidelných intervaloch až dovtedy, kým neschudnete na požadovanú hmotnosť, ktorá ide, mimochodom, veľmi rýchlo dolu, aj keď trochu pomalšie ako počas prvej útočnej fázy. Niečo také ako zastavenie chudnutia nehrozí, ručička na váhe sa zaručene posúva smerom k nižším hodnotám.
Keď sa vám už podarí schudnúť, potrebujete hmotnosť stabilizovať. A to je kameňom úrazu takmer všetkých diét. Dukanova diéta sa snaží tento problém riešiť ďalšími dvomi fázami – konsolidačnej a stabilizačnej.
Veľké porovnanie diét na smeŽeny
Pýtali sme sa odborníčok na výhody aj nevýhody najznámejších diét.
Viete, ako na telo pôsobí Mačingovej diéta, delená strava, Raw food trend, krabičková diéta, diéta hollywoodskych hviezd, Dukanova diéta či obľúbená Paleo diéta?
To všetko sa dočítate na našom webe od 1. do 3. júla 2016.
V konsolidačnej fáze pridávate k bielkovinám a zelenine jednu porciu ovocia, dva krajce celozrnného chleba a 40 gramov syra denne. Okrem toho si môžete dvakrát týždenne dopriať prílohu s obsahom škrobov, napríklad ryžu alebo zemiaky.
Telo si tak pomaly znovu zvyká na prísun sacharidov. Dĺžka konsolidačnej fázy závisí od počtu zhodených kilogramov. Na každý zhodený kilogram treba rátať s 10 dňami konsolidácie. To znamená, že ak ste schudli 5 kilogramov, mali by ste v tejto fáze vydržať 50 dní.
Posledná stabilizačná fáza je založená na tom, že môžete jesť čo chcete, samozrejme bez toho, aby ste to preháňali so sladkosťami a tučnými jedlami a raz do týždňa si urobíte čisto bielkovinový deň. Ten by mal byť zárukou, že nepriberiete naspäť to, čo ste schudli.
Výhody:
Počas Dukanovej diéty nepociťujete hlad a kilogramy tuku sa rozpúšťajú jedna radosť. Vďaka prísunu bielkovín nehrozí, že by vám odchádzala svalová hmota.

Nevýhody:
Záťaž na obličky spojená so zvýšeným príjmom bielkovín nie je určená pre každého. Mali by ste byť v dobrom zdravotnom stave, ak sa na niečo také odhodláte.
Hodnotenie Dukanovej diéty odborníčkami
K téme sa vyjadrujú:
Silvia Ďurišová, osobná trénerka, Smefit.sk
Silvia Želtvayová, dietologička, Naturhouse – dietetické centrum, Naturhouse.sk
Alexandra Molnárová, gastroenterologička, Interklinik – klinika zdravia a krásy, Interklinik.sk
Pýtali sme sa odborníčok:
- Čo si myslíte o vyváženosti Dukanovej diéty?
- Aká je pravdepodobnosť, že Dukanova diéta bude mať úspech?
- Hrozí pri stravovaní podľa tejto diéty riziko jojo efektu?
- Pre koho je vhodná a pre koho nie?
- V čom vidíte riziká jedenia podľa pravidiel Dukanovej?
- Aké sú pozitíva Dukanovej diéty?
Čo si myslíte o vyváženosti Dukanovej diéty?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Dukanova diéta je nevyvážená. Delí sa na 3 časti. V prvej útočnej fáze sa vylučujú všetky sacharidy, aj ovocie a zelenina. Telu tak chýbajú základné vitamíny a minerály a veľmi prevyšujú bielkoviny.
Telo sa tak dostáva do takzvaného stavu ketózy. V druhej stabilizačnej fáze k bielkovinám pridávame už aj zeleninu a jeden kus ovocia, no je to stále málo. Pre telo môže byť úplné vynechanie sacharidovej zložky stravy nebezpečné a môžete sa cítiť unavení, malátni a bez energie.
Navyše telu chýba dostatok vlákniny. Pridávanie pšeničných otrúb, ako sa odporúča v diéte, nestačí. Porcie z hľadiska energetického príjmu nie sú nijako obmedzené, čokoľvek môžete zjesť a v akomkoľvek množstve. Tým si nestrážite primeranosť porcií a zjete aj viac ako by ste mali.
Dietologička Silvia Želtvayová:
Opäť diéta, ktorá je rozložená do viacerých fáz. Mne osobne prekáža na nej to, že každý deň je niečo predpísané a komplexnosť potravín sa stráca. Napríklad v prvej fáze je zakázané ovocie a zelenina. A vôbec všetky jednoduché aj zložité sacharidy. Pri tejto diéte je jasné, že skôr či neskôr dorazí únava.
Gastroenterologička Alexandra Molnárová:
Je to diéta, ktorá je založená na proteínoch a radikálnom obmedzení tukov a najmä sacharidov. Nepatrí však medzi vyvážené diéty.