SME

Veľké hodnotenie svetových diét: Dukanova diéta

Dukanova diéta je založená na obmedzení sacharidov a zvýšení kvalitných bielkovín, čím sa podobá na Atkinsonovu diétu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Jej autorom je francúzsky odborník na výživu, doktor Pierre Dukan. Diétu predstavil vo svojej knihe Neviem schudnúť, ktorá sa v krátkom čase stala medzinárodným bestsellerom. Jej prednosťou je rozdelenie do štyroch fáz, v rámci ktorých nejde len o chudnutie, ale aj o dlhodobé udržanie váhy a odvrátenie jo-jo efektu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako funguje:

V prvej, takzvanej útočnej fáze sa úplne vylúčia všetky sacharidy, jednoduché aj zložité. Dokonca sa nesmie jesť ani ovocie a zelenina. Jedálny lístok je postavený len na nízkotučných bielkovinách. Môžete jesť napríklad biely nesladený jogurt, tofu, ryby a chudé mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Tučné syry a tučné mäsové výrobky sú zakázané. Aby ste z takéhoto stravovania nedostali zápchu, je treba dodať telu vlákninu. Dukan ju odporúča vo forme ovsených otrúb, ale použiť sa dá aj psyllium, ktoré dostať kúpiť v lekárni.

Dĺžka útočnej fázy sa odvíja od toho, koľko potrebujete schudnúť. Ak je to menej ako 5 kilogramov, stačí ju držať 2 dni, ak je to medzi 5 až 10 kilogramov, treba vydržať 3 dni. Ak potrebujete zhodiť 20 kilogramov, budete potrebovať 5 dní, ak viac ako 20, tak aspoň týždeň.

V každom prípade sa táto fáza nedá držať dlhšie ako 10 dní, inak by to bola príliš veľká záťaž na obličky. Počas celej Dukanovej diéty treba veľa piť, aby telo nezadržiavalo toxíny.

Druhá fáza s názvom výletná je postavená na tom, že k bielkovinám pridáte zeleninu. Striedate v nej čisto bielkovinové dni s bielkovinovo-zeleninovými v pravidelných intervaloch až dovtedy, kým neschudnete na požadovanú hmotnosť, ktorá ide, mimochodom, veľmi rýchlo dolu, aj keď trochu pomalšie ako počas prvej útočnej fázy. Niečo také ako zastavenie chudnutia nehrozí, ručička na váhe sa zaručene posúva smerom k nižším hodnotám.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa vám už podarí schudnúť, potrebujete hmotnosť stabilizovať. A to je kameňom úrazu takmer všetkých diét. Dukanova diéta sa snaží tento problém riešiť ďalšími dvomi fázami – konsolidačnej a stabilizačnej.

V konsolidačnej fáze pridávate k bielkovinám a zelenine jednu porciu ovocia, dva krajce celozrnného chleba a 40 gramov syra denne. Okrem toho si môžete dvakrát týždenne dopriať prílohu s obsahom škrobov, napríklad ryžu alebo zemiaky.

Telo si tak pomaly znovu zvyká na prísun sacharidov. Dĺžka konsolidačnej fázy závisí od počtu zhodených kilogramov. Na každý zhodený kilogram treba rátať s 10 dňami konsolidácie. To znamená, že ak ste schudli 5 kilogramov, mali by ste v tejto fáze vydržať 50 dní.

Posledná stabilizačná fáza je založená na tom, že môžete jesť čo chcete, samozrejme bez toho, aby ste to preháňali so sladkosťami a tučnými jedlami a raz do týždňa si urobíte čisto bielkovinový deň. Ten by mal byť zárukou, že nepriberiete naspäť to, čo ste schudli.

SkryťVypnúť reklamu

Výhody:

Počas Dukanovej diéty nepociťujete hlad a kilogramy tuku sa rozpúšťajú jedna radosť. Vďaka prísunu bielkovín nehrozí, že by vám odchádzala svalová hmota.

Prečítajte si tiež: Veľké hodnotenie svetových diét: Paleo diéta Čítajte 

Nevýhody:

Záťaž na obličky spojená so zvýšeným príjmom bielkovín nie je určená pre každého. Mali by ste byť v dobrom zdravotnom stave, ak sa na niečo také odhodláte.

Čo si myslíte o vyváženosti Dukanovej diéty?

Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:

Dukanova diéta je nevyvážená. Delí sa na 3 časti. V prvej útočnej fáze sa vylučujú všetky sacharidy, aj ovocie a zelenina. Telu tak chýbajú základné vitamíny a minerály a veľmi prevyšujú bielkoviny.

Telo sa tak dostáva do takzvaného stavu ketózy. V druhej stabilizačnej fáze k bielkovinám pridávame už aj zeleninu a jeden kus ovocia, no je to stále málo. Pre telo môže byť úplné vynechanie sacharidovej zložky stravy nebezpečné a môžete sa cítiť unavení, malátni a bez energie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Navyše telu chýba dostatok vlákniny. Pridávanie pšeničných otrúb, ako sa odporúča v diéte, nestačí. Porcie z hľadiska energetického príjmu nie sú nijako obmedzené, čokoľvek môžete zjesť a v akomkoľvek množstve. Tým si nestrážite primeranosť porcií a zjete aj viac ako by ste mali.

Dietologička Silvia Želtvayová:

Opäť diéta, ktorá je rozložená do viacerých fáz. Mne osobne prekáža na nej to, že každý deň je niečo predpísané a komplexnosť potravín sa stráca. Napríklad v prvej fáze je zakázané ovocie a zelenina. A vôbec všetky jednoduché aj zložité sacharidy. Pri tejto diéte je jasné, že skôr či neskôr dorazí únava.

Gastroenterologička Alexandra Molnárová:

Je to diéta, ktorá je založená na proteínoch a radikálnom obmedzení tukov a najmä sacharidov. Nepatrí však medzi vyvážené diéty.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C478C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 99 482
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 168
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 893
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 117
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 905
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 681
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu