SME
Streda, 22. marec, 2023 | Meniny má Beňadik
reklama

Štyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite

Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.

(Zdroj: IKEA)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakupujte rozumne

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje (WRI) sa na celom svete vyhodí tretina vyprodukovanej potravy. Vo svete, kde na mnohých miestach vládne hlad, je to alarmujúce číslo.

V industrializovaných krajinách sa vyhodí približne 222 miliónov ton potravín. Ak sa chceme vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu jedla, začnime pri nákupoch. Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na dva týždne vopred.

V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas. Takýmto konaním zminimalizujete nielen množstvo vyhodených potravín, ale aj minutých peňazí.

Nie je jedno, ako potraviny vybalíte

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku.

Prednosť majú mrazené potraviny. Ak sa ich nechystáte okamžite využiť, uložte ich do mrazničky ako prvé. Tak nestratia svoju teplotu.

Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Označte si jedlo

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály.

Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom.

Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť ku krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Správne skladovanie

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie.

Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  3. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  4. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  5. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  2. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  3. Rozdielový impulz: Fix hypotéky 1,49 % na tri roky
  4. Východ mieša karty v súboji pamiatok, hlasuje sa online
  5. Obnovené historické skvosty už bojujú o priazeň verejnosti
  6. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  7. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  8. Verejnosť už hlasuje za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 733
  2. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 956
  3. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 9 508
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 181
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 785
  6. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 473
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 924
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 1 457
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Potápačky henjo z ostrova Čedžu, 1953

O morských ženách vyšla pútavá kniha.


3 h
Pedagogička a autorka knihy Škola nie je výchovný tábor, Mária Belešová.

Mária Belešová vytvorila príručku, ako zvládať problémové deti v škole.


17. mar
Psychologička Kristína Blažeková chodí vzdelávať na školy o dezinformáciách a hoaxoch. Je súčasťou OZ Zvol si info.

Psychologička Kristína Blažeková v školách pomáha budovať odolnosť proti hoaxom.


21. mar

Tri príbehy ľudí, ktorí sú na výchovu dieťaťa sami.


17. mar
reklama

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  2. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  3. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  4. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  5. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
  6. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  7. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  8. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 304
  2. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 6 229
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 218
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 3 628
  5. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 3 603
  6. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 301
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 534
  8. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 521
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťZatvoriť reklamu