Štyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite

Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.

(Zdroj: IKEA)

Nakupujte rozumne

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje (WRI) sa na celom svete vyhodí tretina vyprodukovanej potravy. Vo svete, kde na mnohých miestach vládne hlad, je to alarmujúce číslo.

V industrializovaných krajinách sa vyhodí približne 222 miliónov ton potravín. Ak sa chceme vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu jedla, začnime pri nákupoch. Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny.

Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na dva týždne vopred.

V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas. Takýmto konaním zminimalizujete nielen množstvo vyhodených potravín, ale aj minutých peňazí.

Nie je jedno, ako potraviny vybalíte

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku.

Prednosť majú mrazené potraviny. Ak sa ich nechystáte okamžite využiť, uložte ich do mrazničky ako prvé. Tak nestratia svoju teplotu.

Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

Označte si jedlo

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály.

Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom.

Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť ku krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Správne skladovanie

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky.

Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie.

Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  4. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  7. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  10. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  1. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  3. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  4. Vyberáme správny názov firmy
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  7. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  8. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  9. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  10. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  1. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 455
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 18 546
  3. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 18 035
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 15 951
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 706
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 11 116
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 550
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 241
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 650
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 461

Téma: Obchod a nakupovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Smer vytláča Lajčáka z politiky

Minister Lajčák hrozí odchodom z vlády.

DOMOV

Lajčák hrozí kvôli migračnému paktu demisiou, Danko dokument odmieta

Šéf diplomacie priznal aj spor s expremiérom Ficom.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Lajčák sa prvýkrát za niečo postavil

Žeby Lajčák našiel hodnoty?

DOMOV

Okolo protestov sa objavujú spravodajské hry

Polícia prešetruje postup šéfa NAKA.

Neprehliadnite tiež

Petra Bernasovská: Ak je môj hosť nervózny, začnem byť aj ja

Moderátorka rozpráva o svojej rozhlasovej práci.