Štyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite

Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.

(Zdroj: IKEA)

Nakupujte rozumne

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje (WRI) sa na celom svete vyhodí tretina vyprodukovanej potravy. Vo svete, kde na mnohých miestach vládne hlad, je to alarmujúce číslo.

V industrializovaných krajinách sa vyhodí približne 222 miliónov ton potravín. Ak sa chceme vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu jedla, začnime pri nákupoch. Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny.

Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na dva týždne vopred.

V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas. Takýmto konaním zminimalizujete nielen množstvo vyhodených potravín, ale aj minutých peňazí.

Nie je jedno, ako potraviny vybalíte

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku.

Prednosť majú mrazené potraviny. Ak sa ich nechystáte okamžite využiť, uložte ich do mrazničky ako prvé. Tak nestratia svoju teplotu.

Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

Označte si jedlo

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály.

Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom.

Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť ku krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Správne skladovanie

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky.

Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie.

Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  5. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  6. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  7. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec
  2. Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca
  3. Prvé ocenenia A+ udelené
  4. Regionálne servisné centrum PwC
  5. Napredujeme vďaka zmenám
  6. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  7. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  8. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  9. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  10. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 27 229
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 27 037
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 24 348
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 664
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 11 548
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 9 585
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 089
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 746
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 531
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 374

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Obchod a nakupovanie

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Logo, ktorým sa ĽSNS chcela dištancovať od fašizmu, strane nezapísali

Nový symbol začala ĽSNS používať začiatkom minulého roka.

Poškodený billboard ĽSNS.
Poslanec Jaroslav Paška (SNS) po skončení rokovania poslaneckého grémia
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Zelené mozgy nahradia chladnokrvní terminátori

Zelené mozgy nahradia chladnokrvní terminátori.

Okrem detských hračiek sa v Rusku vyvíjajú aj naozajstné sofistikované zbrane.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Práca v IT jej nedávala všetko, začala stavať park pre seniorov

Podľa Adriany Škriniarovej nemá každý šťastie na starostlivosť.

Adriana Škriniarová
Vyhliadková veža v regióne Tokaj