Štyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite

Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.

(Zdroj: IKEA)
Článok pokračuje pod video reklamou

Nakupujte rozumne

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje (WRI) sa na celom svete vyhodí tretina vyprodukovanej potravy. Vo svete, kde na mnohých miestach vládne hlad, je to alarmujúce číslo.

V industrializovaných krajinách sa vyhodí približne 222 miliónov ton potravín. Ak sa chceme vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu jedla, začnime pri nákupoch. Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny.

Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na dva týždne vopred.

V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas. Takýmto konaním zminimalizujete nielen množstvo vyhodených potravín, ale aj minutých peňazí.

Nie je jedno, ako potraviny vybalíte

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku.

Prednosť majú mrazené potraviny. Ak sa ich nechystáte okamžite využiť, uložte ich do mrazničky ako prvé. Tak nestratia svoju teplotu.

Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

Označte si jedlo

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály.

Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom.

Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť ku krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Správne skladovanie

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky.

Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie.

Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 807
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 765
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 106
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 773
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 413
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 182
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 207
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 954
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 798
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 479

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Obchod a nakupovanie

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová vytvára eko módu aj poháre.

PREŠOV KORZÁR

Pozrite si stavbu obchvatu Prešova. O pár dní začnú raziť tunel

Obchvat má byť hotový v roku 2021.

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Dizajnérka: Mnohé firmy, ktoré robia eko módu, nie sú poctivé

Vlasta Kubušová vytvára eko módu aj poháre.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.