Štyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite

Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.

(Zdroj: IKEA)

Nakupujte rozumne

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje (WRI) sa na celom svete vyhodí tretina vyprodukovanej potravy. Vo svete, kde na mnohých miestach vládne hlad, je to alarmujúce číslo.

V industrializovaných krajinách sa vyhodí približne 222 miliónov ton potravín. Ak sa chceme vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu jedla, začnime pri nákupoch. Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.

Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny.

Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na dva týždne vopred.

V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas. Takýmto konaním zminimalizujete nielen množstvo vyhodených potravín, ale aj minutých peňazí.

Nie je jedno, ako potraviny vybalíte

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku.

Prednosť majú mrazené potraviny. Ak sa ich nechystáte okamžite využiť, uložte ich do mrazničky ako prvé. Tak nestratia svoju teplotu.

Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

Označte si jedlo

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály.

Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom.

Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť ku krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

Správne skladovanie

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky.

Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie.

Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  4. Slovensko spieva koledy
  5. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  6. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  7. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  10. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 51 526
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 612
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 026
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 297
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 122
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 783
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 755
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 669
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 347
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 025

Téma: Obchod a nakupovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Potraviny

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Som dospeláčka na detskom oddelení a toto ma učí dobrovoľníctvo

Dobrovoľníctvo je pre každého, kto skrotí svoje očakávania.

Tip na darček: Najzaujímavejšie erotické hračky pre ženy a páry

Trendom sú decentné a inteligentné zariadenia.

S perfekcionizmom to preháňame. Ako nájsť jeho zdravú mieru?

Tlak na výkon je enormný, vedie k psychickým problémom.

Ako hovoriť s partnerom, keď chcete deti a on nie

Aj o rodine sa dá rozprávať konštruktívne.