Umelá dojčenská výživa napreduje, jej základom by mal byť mliečny tuk

Materské mlieko je jedinečné. Umelá výživa by sa mu mala čo najviac podobať.

(Zdroj: Flickr.com/License CC - Mila Gutorova)

Materské mlieko je pre narodené dieťa ten najlepší spôsob výživy. A nielen to, pri dojčení sú matka a dieťa v úzkom kontakte a upevňuje sa citové puto medzi nimi.

„Zatiaľ nikto nevymyslel nič lepšie, ako vytvorila príroda. Nikdy sme si nekládli otázku, prečo je pre mačiatko lepšie, keď ho kŕmi mama mačka, a to isté platí i pre iné cicavce. Vývojom sme sa vyvinuli tak, aby mlieko, čo produkuje matka pri dojčení, bolo najvhodnejšie pre jej mláďatko. A platí to i pre človeka,“ vraví detská lekárka Zuzana Andrýsková-Marcibálová.

Lekárka pripomína, že zloženie materského mlieka sa mení nielen v priebehu dňa, ale mení sa i s vekom a rastom dieťatka. Jeho veľkou výhodou je vždy vhodná teplota, netreba ho zohrievať alebo ochladzovať a je kedykoľvek k dispozícii.

„Vyjadrené lekárskou terminológiou - materinské mlieko je optimálny a najprirodzenejší spôsob výživy dojčiat, je komplexnou výživou, ktorá podporuje imunitu a rast dieťatka,“ vraví lekárka.

Jedlo, ktoré prijímame v detstve, teda aj materské mlieko, má vplyv na náš ďalší rast a vývoj, ovplyvňuje tiež výskyt civilizačných ochorení, ako sú metabolický syndróm a kardiovaskulárne ochorenia, ktoré nás môžu stretnúť v dospelosti.

Kedy využiť umelú výživu

Sú však prípady, keď matka nemôže dojčiť. „Umelá výživa vznikla pre prípady, keď tvorba mlieka u matky nie je dostatočná, alebo je nulová. Prípadne ak z rôznych príčin, najčastejšie zdravotných, bolo treba zastaviť laktáciu u matky. Tvorba mlieka u matky je ovplyvnená rôznymi činiteľmi. Niektoré sa dajú ovplyvniť, niektoré nie,“ vraví Zuzana Andrýsková-Marcibálová.

Niekedy treba siahnuť po umelej výžive už od narodenia, preto je dôležité, aby sa mliečna formula, čiže umelá výživa, čo najviac približovala zložením materskému mlieku.

„Ide o to, aby dieťatko bolo v ďalšom raste a vývine dostatočne živené a nebolo hendikepované tým, že nebolo dojčené,“ vraví lekárka.

„Náhradné mlieka sa vyrábajú z kravského mlieka, ktoré je však od prírody určené pre teliatka, pre ne je aj najlepším zdrojom potravy. Pre potreby dieťaťa však musí byť upravené, aby sa čo najviac priblížilo k materskému mlieku.“

Podľa odborníčky u mliečnych formúl výrobcovia optimalizujú nielen množstvo bielkovín, teda znižujú ich obsah, ale aj upravujú zloženie a pomer tukov. Dôležité je najmä zastúpenie mliečneho tuku. Upravuje sa tiež pomer minerálov, hlavne vápnika a fosforu. Formule sa obohacujú aj železom, stopovými prvkami, vitamínmi, prebiotikami a nukleotidmi. 

„Vývojom a skúmaním sa zatiaľ usilujeme priblížiť čo najviac prírode. Žiadna mliečna formula svojím zložením materské mlieko nepredbehla. No na trhu sú už v ponuke aj také, ktoré sa mu usilujú čo najviac priblížiť – napríklad tým, že obsahujú lipoproteínovú membránu mliečneho tuku, teda MFGM. „Objav dôležitosti membrány je významným krokom k čo najlepšiemu napodobeniu zloženia materinského mlieka,“ vraví lekárka.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Strava počas prvých tisíc dní života dieťaťa rozhodne o jeho zdraví

Dokedy dojčiť?

Matky často riešia otázku, dokedy dieťa dojčiť. „Keď sa zameriame na dĺžku výlučného dojčenia, najčastejšie to spadá do obdobia medzi štvrtým a šiestym mesiacom života, potom sa zavádzajú nemliečne príkrmy. Pokiaľ ide o celkovú dĺžku dojčenia, je to individuálna vec, najčastejšie sa stretávam s ukončením dojčenia medzi desiatym až osemnástym mesiacom. Ojedinele sa vyskytuje i dojčenie, ktoré trvá dlhšie ako dva roky,“ vraví Zuzana Andrýsková-Marcibálová.

Podľa lekárky môže dojčenie trvať tak dlho, kým to vyhovuje matke aj dieťaťu. Ak teda budete musieť dojčenie ukončiť, alebo sa tak z akýchkoľvek dôvodov rozhodnete, môžete siahnuť po modernej umelej výžive. V tejto oblasti ide vývoj neustále dopredu, výrobcovia ponúkajú stále lepšie náhrady materského mlieka.

Pred pár mesiacmi na odbornom kongrese v Prahe predstavili odborníkom prvú klinickú štúdiu Tumme, ktorá sa uskutočnila v spolupráci so švédskou univerzitou v Umea.

Štúdia sa zamerala práve na lipoproteínovú membránu mliečneho tuku (MFGM), ktorá je potrebná pre zdravý vývoj dieťaťa a v bežnej dojčenskej výžive chýba.

Výsledky štúdie ukázali, že pri dojčatách živených dojčenskou výživou s obsahom MFGM došlo k výraznému zníženiu počtu zápalov stredného ucha, k posilneniu imunitného systému a k lepšiemu vývoju rozumových schopností.

V rámci tejto štúdie pozorovali odborníci fyziologický a kognitívny vývoj 240 dojčiat, ktoré rozdelili do troch skupín: dojčatá kŕmené materinským mliekom, dojčatá kŕmené výživou obohatenou o lipoproteínovú membránu mliečneho tuku (MFGM) a dojčatá, ktoré kŕmili štandardnou dojčenskou výživou bez MFGM. Výsledky boli prekvapivé.

„Pri dojčatách kŕmených dojčenskou výživou s obsahom MFGM bol zaznamenaný lepší vývoj kognitívnych funkcií ako pri deťoch kŕmených štandardnou mliečnou výživou bez MFGM. Medzi deťmi kŕmenými výživou s MFGM a dojčenými deťmi nebol žiadny rozdiel, čo nás prekvapilo,“ uviedol profesor Olle Hernell z univerzity v Umea v Švédsku, odborný garant a vedúci klinickej štúdie.

Pri dojčatách, ktorých výživa obsahovala lipoproteínovú membránu mliečneho tuku, odborníci v porovnaní s dojčatami kŕmenými štandardnou dojčenskou výživou bez MFGM preukázali nižší výskyt akútneho zápalu stredného ucha, a preto aj nižšiu potrebu nasadzovania antipyretík v priebehu prvých mesiacov života.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Čím kŕmili bábätká pred 100 rokmi?

 

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 623
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 940
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 937
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 501
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 493
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 055
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 472
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 541
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 533
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 187

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

EKONOMIKA

Ktorá personálka zamestnala najviac ľudí? Pozrite si grafy

Pravidlá fungovania personálnych agentúr by sa mohli čoskoro zase meniť.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop