Kaiserschmarrn vraj prvýkrát objavil cisár František Jozef I. na loveckom výlete v oblasti Salzkammergut. V miestnom hostinci mu pripravili jednoduché ľudové jedlo Holzfällerschmarren, zjemnené na jeho počesť mliekom, hrozienkami a vajcami.
Suroviny:
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- soľ
- 160 g hladkej múky
- 1 PL smotany na šľahanie
- hnedý rum
- 30 g hrozienok
- 6 g masla
- vanilkový cukor
- práškový cukor
- malinový, čučoriedkový alebo jahodový kompót
- Namočíme hrozienka do rumu.
- V miske premiešame mlieko, žĺtky, trochu soli, cukor a múku.
- Z bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli, ktorý spolu so šľahačkou primiešame do cesta. Pridáme namočené hrozienka a ešte raz premiešame.
- V panvici rozpustíme maslo a pridáme polovicu cesta. Z oboch strán opečieme dozlatista, potom vidličkou potrháme na menšie kusy, dopečieme a vyklopíme na tanier. Rovnako opečieme aj druhú polovicu cesta.
- Hotové porcie posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Podávame s kompótom.
Tip: Kaiserschmarrn chutí výborne s ovocným čajom.