suroviny:
- 250 g hladkej múky
- vajce
- 1 ČL olej
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL citrónovej kôry
- 1,5 kg jabĺk
- 2 PL masla
- strúhanka
- hrsť mletých mandlí
- hrsť hrozienok
- vanilkový cukor
- 3 PL cukru
- škoricový cukor
- mlieko na potretie
- V miske zmiešame hladkú múku s vlažnou vodou, pridáme vajíčko, trošku oleja a citrónovú šťavu. Cesto vymiesime dohladka, prikryjeme utierkou a necháme pol hodinu odstáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik na pomúčenej doske.
- V panvici roztopíme maslo a opražíme na ňom strúhanku s pomletými mandľami. Zmesou posypeme cesto tak, aby okraje ostali voľné.
- Ošúpané jablká pokrájame na kocky, zmiešame s rumom, škoricovým a vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami. Plnku rovnomerne rozložíme na cesto. Cesto zvinieme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme mliekom a pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.
Tip: Štrúdľu podávame ešte teplú posypanú práškovým cukrom so zmrzlinou alebo so šľahačkou.