-
1. Ktorý výraz na označenie korenia je správny?
- kari
- karí
- obidva výrazy sú správne
-
2. Ako v slovenčine nazývame aromatický koreň, z ktorého sa pripravuje čaj a ktorý má využitie aj pri varení?
- zázvor
- ďumbier
- obidva výrazy sú správne
-
3. Ako správne píšeme názov jedla z mletého mäsa?
- čevapčiči
- čevabčiči
-
4. Ako správne píšeme názov typického orientálneho mäsa pečeného na ražni?
- kebab
- kebap
-
5. Ako sa spisovne nazýva bezmäsité jedlo zo zemiakov a cestovín?
- granadiersky pochod
- granatiersky pochod
-
6. Správny tvar mena voňavej liečivej rastliny, ktorá má široké využitie v kozmetickom priemysle je:
- levanduľa
- levandula
-
7. Jedlo z vajíčok a šunky sa volá:
- hemendex
- hemendeks
- obidva výrazy sú správne
-
8. Ako správne píšeme názov rezňa plneného syrom a šunkou?
- gordon blue
- cordon blue
- cordon bleu
-
9. Syr s plesňou sa nazýva:
- plesňový syr
- pliesňový syr
- plesnivý syr
-
10. Tmavá omáčka typická pre japonskú kuchyňu sa nazýva:
- sójová omáčka
- sojová omáčka
-
11. Ktoré z uvedených spojení sú spisovné?
- zeleninová obloha
- zeleninové obloženie
- zeleninová príloha
-
12. Tekutá prísada, ktorá sa používa do omáčok, šalátov či miešaného nápoja Bloody Mary, je:
- vorčesterská omáčka
- worcesterská omáčka
- worcestrová omáčka
-
13. Žltá vnútorná časť vajca sa nazýva:
- žĺtok
- žĺtko
-
14. A čo výrazy bielko a bielok? Ktoré z nich používame pri varení?
- bielok
- bielko
Test vznikol v spolupráci s Jazykovedným ústavom Ľudovíta Štúra.
Sme.sk spolu s Jazykovedným ústavom Ľudovíta Štúra prevádzkujú projekt jazykovaporadna.sk. Na webe jazykovej poradne nájdete odpovede na mnohé vaše otázky z oblasti slovenského jazyka a odkazy na Krátky slovník slovenského jazyka a Pravidlá slovenského pravopisu.