Prečo je vitamín B17 hrdinským záchrancom vášho zdravia

Aj keď sa o vitamíne B17 veľa nehovorí, je mimoriadne dôležitý pre naše zdravie. Len si dávajte pozor na správne dávkovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Trochu z histórie

V San Franciscu v roku 1952 prekvapil biochemik Ernest T. Krebs farmaceutické spoločnosti novou teóriou o liečbe rakoviny. Tvrdil, že za vznikom choroby je nedostatok  istej nevyhnutnej zložky v jedálnom lístku moderného človeka.

Po niekoľkých rokoch výskumu sa mu podarilo izolovať nový vitamín, ktorý dostal označenie B17. V súčasnosti je známe aj jeho pomenovanie amygdalín.

Niektorí odborníci na výživu mu pripisujú schopnosť bojovať s rakovinou a ničiť rakovinotvorné bunky, no toto tvrdenie zatiaľ nie je podložené vedeckými výskumami. Jadierka s horkou chuťou a ďalšie potravinách, ktoré v sebe skrývajú vitamín B17, však nepochybne prospievajú zdraviu.

Tajomstvo marhuľových jadierok

Čas marhúľ ešte v prírode nenastal, no toto šťavnaté a chutné ovocie nám dáva hneď niekoľko dôvodov, prečo sa naň tešiť už teraz. Okrem skvelej chuti v ňom nájdete aj vysoký obsah vitamínu C, beta-karotén, kyselinu listovú, vlákninu, draslík, horčík, kálium, zinok a  selén.

Marhule znižujú pocit únavy a stresu, cholesterol a zmierňujú nechutenstvo. Keď si pochutíte na sladkom plode, nevyhadzujte kôstky. Vysušte ich. Jadierka vnútri kôstky sú malými pomocníkmi v posilnení imunitného systému.

Obsahujú vitamín B17, ktorý pomáha bunkám v boji proti nepriaznivým vplyvom. Treba však s nimi zaobchádzať opatrne, pretože sa právom považujú za malú biochemickú zbraň. Obsahujú totiž kyanid. Ten síce nie je nebezpečný pre zdravé bunky, nadmernou konzumáciou by ste si však mohli privodiť nevoľnosť.

Téma účinkov vitamínu B17 vyvoláva neustále búrlivé diskusie, preto sme sa na primar.sme.sk opýtali na jeho pozitíva aj negatíva odborníka.

Ako jesť marhuľové jadierka?

Možno patríte k ľuďom, ktorí už zažili nepríjemnosti spojené s „predávkovaním marhuľovými jadierkami“. Preto s nimi radšej narábajte opatrne. Správne dávkovanie uvádza napríklad webová stránka cancertutor.com.

Upozorňuje, že minimálna denná dávka marhuľových jadierok je 16 kusov, ak nám ide o posilnenie organizmu a prevenciu ochorení. Odporúčané množstvo je 24 až 35 kusov v troch až štyroch dávkach denne. Ideálne je, ak ich konzumujete v surovom stave.

Praženie ničí niektoré priaznivo pôsobiace látky v jadierkach, mrazenie sa tiež neodporúča. Ak ste si zakúpili a vysušili marhule alebo priamo marhuľové kôstky, pri ich otváraní si pomôžte luskáčikom na orechy alebo kladivkom, keďže kôstka je veľmi tvrdá. Jadierka konzumovať samostatne alebo ich zakomponovať do šalátov.

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 418
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 044
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 280
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 741
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 606
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 533
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 458
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 858
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 210
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 178

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dankovi poškodilo bozkávanie výložiek, za premiéra ho už väčšina nechce

Kým v decembri bol podľa agentúry Focus Andrej Danko favoritom na budúceho premiéra, dnes jeho akceptácia u ľudí výrazne klesla.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop