Pestová nátierka zo sušených paradajok
suroviny na viac porcií
- 200 g sušených paradajok v oleji
- 60 g orechov podľa chuti (mandle, pínie, vlašské, lieskové...)
- 60 g nastrúhaného parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- bylinky podľa chuti (rozmarín, tymian, bazalka, pažítka...)
Všetky suroviny vložte do kuchynského robota a rozmixujte. Paradajky použite aj s olejom, v ktorom boli naložené. Keďže nejde úplne o redšie omáčkové pesto na cestovinu, sami si zvoľte, koľko oleja použijete, aby hmote zostala konzistencia nátierky a nestekala z pečiva. Servírujte na čerstvom alebo opečenom pečive. Pečivo môžete dozdobiť olivami.
Tip: Sušené paradajky si môžete pripraviť i sami tak, že ich rozkrájate na kliny, naukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie a usušíte v rúre. Pri mixovaní už siahnete po olivovom oleji zvlášť. Na zlepšenie chuti môžete pridať do tejto nátierky sušenú čili papričku.