Pesto zo sušených paradajok
suroviny na viac porcií
- 100 g sušených paradajok v oleji
- hrsť vlašských orechov
- trochu nasekanej petržlenovej vňate
- trochu na sekaných bazalkových listov
- 2 paradajky alebo 4 PL paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 g nastrúhaného syra parmezánového typu
- 150 ml oleja podľa chuti
- soľ
- 1 čili paprička alebo 1 ČL práškového čili korenia
Deň vopred namočte orechy do vody. Počas dňa je dobré vodu niekoľkokrát vymeniť. Po 24 hodinách máčania by sa mala dať šupka z orechov veľmi ľahko ošúpať. Ostanú vám krásne biele orechy. Sušené paradajky nechajte odkvapkať na sitku a vložte ich do mixéra alebo robota. Pridajte orechy, cesnak, petržlenovú vňať, bazalku, olúpané alebo vydlabané paradajky, čili papričku a syr. Rozmixujte na hustotu a konzistenciu, aká vám vyhovuje. Nakoniec primiešajte olej a dochuťte soľou. Servírujte ihneď alebo uskladnite v uzatvárateľnej nádobe v chlade.
Tip: Do tohto pesta je vynikajúci olej slnečnicový, ale aj olivový. Ak radi experimentujete, určite použite olej zo sušených paradajok, ktorý je už mierne ochutený. Namiesto bazalky môžete siahnuť aj po tymiane alebo rozmaríne.