Cviklové carpaccio
Carpaccio poslúži ako príloha k hlavnému jedlu, servírovať ho môžete ako predjedlo alebo ako šalát. Cvikla má naozaj výbornú chuť, ak sa správne dochutí. Toto je jeden zo spôsobov, kedy si ju môžete naozaj vychutnať.
Dnes varí Tinka
Zdravé varenie
Foodblogerka Tinka Karmažín sa snaží každú minútu v kuchyni premeniť na pôžitok a ukázať, že aj zdravé varenie môže byť chutné.
Foto: Tinka Karmažín
Množstvo: 1 horčicový pohár
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 13 minút
Potrebujeme:
- 2 cvikly
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL trstinvého cukru
- 1 PL balsamicového ocotu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
Cviklu umyjeme, ošúpeme a dáme variť do vody tak, aby voda cviklu zakryla. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Potom cviklu vyberieme, polovicu vody vylejeme, pridáme všetky ostatné suroviny, soľ, korenie a necháme variť asi 3 minúty.
Cviklu si nakrájame na tenké plátky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zalejeme marinádou, ktorú sme si pripravili z vody. Necháme odpočívať v chladničke 24 hodín a podávame so špenátovými listami, parmezánom (príp. mozarellou a proscuittom).
Tip: Cviklu môžete konzumovať aj surovú, stačí ak si pripravíte marinádu z 1 dcl vody.
Vegetariánsky boršč
Ak nemáte po ruke mäso, nevadí. Tradičnú cviklovú polievku pripravíte aj bez neho. Výborne chutí s kopčekom kyslej alebo sladkej smotany a ražným kváskovým chlebom.
Množstvo: 4 porcie
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Potrebujeme:
- 1 PL olivového oleja
- 1 šalotku alebo červenú cibuľu
- 1 mrkvu
- 2 cvikly
- 1/2 póru
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrste zelených listov (viď Tip k receptu nižšie)
- 1 liter vývaru alebo vody
- 100 ml kyslej alebo sladkej smotany
Postup:
Na panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór, najemno nakrájaný strúčik cesnaku, drvenú rascu, na kocky pokrájanú mrkvu a cviklu a pražíme asi 10 minút až kým zelenina nezačne meniť farbu. Prilejeme 1 hrnček vody, prikryjeme a dusíme asi 15 minút.
Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme do druhého hrnca. Zalejeme ich vývarom a varíme asi 10 minút od začiatku vrenia. Potom pridáme cviklu, prelisovaný strúčik cesnaku a nadrobno nasekané zelené lístky. Varíme ešte 5 minút, vypneme a necháme pod pokrievkou ešte 10 minút postáť.
Časť polievky (asi 2 naberačky) odoberieme a rozmixujeme dohladka a pridáme späť do polievky. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme do nej priliať trochu vodu.
Na záver polievku ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieri boršč ozdobíme buď kyslou alebo sladkou smotanou.
Tip: Do boršču môžete pridať zelené listy šalátu, špenátu, zeleru, petržlenu, mangoldu, pak choi, čínskej kapusty, kelu či cvikly.
Talianske rizoto s cviklou - Cvikloto
Výborné talianske rizoto si vás podmaní vínovou chuťou zjemnenou maslom a parmezánom. Dominantnú sladkastú chuť a zvodnú farbu mu dodá práve cvikla.
Množstvo: 2 porcie
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15-20 minút
Potrebujeme:
- 150 g ryže
- 1 mladú cibuľu
- 1 cviklu
- 1 strúčik cesnaku
- 50 ml bieleho vína
- mletú rascu
- pažítku
- cesnak
- pizza korenie
Postup:
Na masle do sklovita opražíme nakrájanú cibuľu aj so zelenou časťou, cesnak, pokrájanú pažítku, drvenú rascu a pizza korenie. V prípade, že nemáte radi korenisté jedlá, korenie vynechajte.
Cviklu najemno nastrúhame, pridáme k cibuľke, premiešame a chvíľu podusíme. K zmesi pridáme ryžu, opäť dobre premiešame, podlejeme vínom a vodou, necháme variť v odkrytom hrnci. Vody by malo byť presne toľko, ako ryže.
Rizoto varíme na miernom ohni za častého miešania, je potrebné ho premiešať každé 2-3 minúty, aby neprihorelo. Keď sa voda odparí, opäť trochu prilejeme. Postup opakujeme až kým ryže nie je mäkká, teda minimálne 15 minút. Rizoto má byť vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode.
Keď je ryža mäkká, pridáme maslo, nastrúhaný parmezán a poriadne premiešame. Na záver rizoto dochutíme troškou citrónovej šťavy a posolíme. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhaným parmezánom.
Tip: Originálne talianske maslové rizoto sa robí z arborio ryže. Ak však arborio nemáte, alebo sa vám zdá drahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou.
Cviklové čatní s cuketovými plackami
Určite poznáte jablkové čatní. Nie je však žiadny dôvod, aby ste si čatní nepripravili z cvikly. Výborne sa dopĺňa s cuketovými plackami.
Množstvo: 2 porcie
Príprava: 10 minút
Doba varenia: 20 minút
Potrebujeme:
- 1/2 póru
- 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
- 2 nahrubo nastrúhené cvikly
- 3 rozmixované paradajky
- rascu
- čerstvú bazalku
- parmezán
- špaldové mlieko iné rastlinné mlieko, resp. klasické mlieko, alebo klasická 12% tná smotana na varenie
- 1 nahrubo nastrúhaná cuketa
- 100 gramov nahrubo nastrúhaného tvrdého syra
- hrsť mletých ovsených vločiek
- strúčik lisovaného cesnaku
- ¼ najemno posekaného póru
- 1 vajce
Postup:
Pór nakrájame najemno a opražíme na oleji, asi 2 minúty. Pridáme najemno nasekaný cesnak a približne 2 minúty ho necháme prehriať, aby sa spojili chute. Pridáme nahrubo nastrúhanú cviklu, rozmixované paradajky (aj so šupkou), drvenú rascu, nakrájanú bazalku, podlejeme trochou vody tak, aby bola cvikla zaliata. V zakrytom hrnci dusíme 15 minút, kým cvikla nezmäkne.
Kým sa dusí základ čatní, pripravíme si placky. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustila šťavu. V rukách ju vyžmýkame (vodu môžeme pridať do cvikly) a pridáme nastrúhaný syr, pomleté ovsené vločky, vajíčko, cesnak, pór, drvenú rascu, soľ a zamiešame.
Na troche oleja placky opražíme z oboch strán a pokladáme na kuchynskú utierku, aby sme z nich odstránili prebytočnú masť.
Keď je cvikla mäkká a voda zredukovaná, pridáme strúhaný parmezán, asi pol deci-deci mlieka, trochu citrónovej šťavy a soľ.
Tip: Aby sme mali omáčku kompaktnú a nie vodnatú, môžeme pridať asi 1/2 čajovej lyžičky zemiakového škrobu.
Cviklová quinoa s morčacím stejkom v parmezánovej kruste
Ak ste ešte nevyskúšali quinou, tak porozmýšľajte, či to nezmeníte. Quinoa je veľmi ľahko stráviteľná, prirodzene bezlepková obilnina, ktorá vás prekvapí svojou chuťou. Obsahuje veľké množstvo fytonutrientov a flavonoidov, mangánu, horčíku a iných zdraviu prospešných látok. Je výborným zdrojom vápnika a bielkovín.
Množstvo: 2 porcie
Príprava: 10 minút
Doba varenia: 20 minút
Suroviny:
- 2 plátky morčacích pŕs
- 1 šálka quinoy
- 1/2 mrkvy
- 1/2 cvikly
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- 1 PL dijonskej horčice
Postup:
Na masle opražíme nakrájaný pór, najemno nastrúhanú cviklu a mrkvu, stačí minútu. Quinou trikrát poriadne prepláchneme teplou vodou a pridáme k zelenine. Zalejeme ju horúcou vodou v pomere 1 diel quinoy : 2 diely vody a necháme v zakrytom hrnci uvariť do mäkka asi 15-20 minút. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Morčacie prsia zľahka vyklepeme a potrieme dijonskou horčicou, pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, posolíme a nastrúhame parmezán. Zľahka poťapkáme, aby sa nám hmota spojila. Na panvici s minimom olivového oleja zľahka pražíme z oboch strán asi 8 minút do zlatista, kým sa nevytvorí krusta a mäso je mäkké.
Podávame s čerstvým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy, soli a olivového oleja.
Dusený zajac s cviklovým kus kusom
Tip na ľahký a nenáročný obed, či večeru. Jemné dusené stehno zo zajaca s kus kusom, ktorému dá cvikla jemnú sladkastú chuť.
Množstvo: 2 porcie
Príprava: 10 minút
Doba varenia: 60 minút
Potrebujeme:
2 zajačie stehná
1 šálku kus kusu
½ mrvky
½ cvikly
maslo
petržlenovú vňať
Postup:
Zajaca si umyjeme, osolíme a dáme pariť na 60-90 minút, podľa toho, aké tvrdé je mäso. Keď je zajačie mäso hotové, dáme na vrch plátok domáceho bylinkového masla, ktoré si pripravíme tak, že maslo necháte mierne zmäknúť a pridáme obľúbené bylinky, soľ a chilli korenie.
Mrkvu a cviklu nastrúhame najemno, zmiešame s kus kusom a zalejeme horúcou vodou v pomere 1:2. Prikryjeme a necháme spariť a napučať 10 min. Ochutíme soľou, petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou.
Cviklovo-čokoládový koláč
Nemáte radi cviklu? Verte, že tento koláč vám bude chutiť.
Množstvo: tortová forma s priemerom 20 cm
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 5 PL trstinového cukru
- 250 g cvikly
- 150 g masla
- 200 g horkej čokolády
- 130 g špaldovej hladkej múky
- 3 PL holandského kakaa
- ½ ks bezfosfátového prášku do pečiva
Postup:
Najprv uvaríme celú cviklu, čo trvá asi 30-40 minút. Uvarenú cviklu rozmixujeme ponorným mixérom. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme do peny (cca 8 min), prilejeme rozpustenú čokoládu. Suché ingrediencie zmiešame a pridáme do šľahajúcej sa zmesi. Nakoniec pridáme rozmixovanú cviklu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli, pomaly a jemne zapracujeme do zmesi.
Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili olejom a vysypali múkou. Vložíme do rúry, ktorú sme si vopred rozozhriali na 160-170 stupňov a pečieme približne 30-40 minút.
Koláč podávame posypaný mletým trstinovým cukrom, alebo s džemom a čokoládovou polevou.
Tinka Karmažín
Foodblogerka Tinka Karmažín varí zdravo a zároveň chutne. V kuchyni rada inovuje, skúša a kombinuje, chce dokázať, že zdravé varenie chutí vynikajúco.
Jej recepty sú nápadité, vyvážené a uvarené z dostupných ingrediencií. Viac receptov nájdete na jej webovej stránke tinkenerecepty.sk alebo Facebooku.