Šalát z pečenej tekvice
suroviny na 4 - 6 porcií
- 1/2 malej tekvice (maslová alebo hokkaido)
- 1 - 2 červené cibule
- niekoľko cherry paradajok
- olivový olej
- 2 - 3 PL sezamových semien
- čerstvý listový alebo hlávkový šalát
- muškátový oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
Na zálievku:
- 3 PL medu
- 3 PL balzamikového octu
- 2 PL olivového oleja
Rúru predhrejte na 200 °C, tekvici vyberte semienka, ošúpte ju a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlatom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte asi 20 minút, potom na povrch rozmiestnite dve lyžice sezamových semien a pečte ešte asi päť minút. Medzitým očistite a rozkrájajte cibuľu, paradajky a šalát. Zmiešajte suroviny na zálievku, podľa potreby ich dajte na chvíľu do mikrovlnky, aby sa med rozpustil. Zeleninu v miske osoľte, okoreňte, zmiešajte s tekvicou, na povrchu pokvapkajte zálievkou a posypte zvyšným sezamom a muškátovým orieškom.
Tip: Namiesto sezamu môžete použiť i píniové oriešky. Do zálievky môžete pridať i prelisovaný cesnak, ktorý zmierni sladkosť tekvice a medu.