Zapekané marinované hrušky s chrumkavou posýpkou
suroviny na 4 - 6 porcií
Na hrušky:
- 4 zrelé, ale tvrdé hrušky
- 1 - 2 celé škorice
- klinčeky
- 1 šálka jablčného cideru (poprípade muštu či džúsu)
- 2 šálky muškátového vína
Na posýpku:
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky mletých alebo sekaných orechov
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
- 80 - 100 g masla
- 1/2 šálky hnedého cukru
Hrušky ošúpte a vložte ich do hrnca. Pridajte celú škoricu, klinčeky, zalejte muštom, vínom a dolejte vodou tak, aby boli hrušky čo najviac ponorené v tekutine. Priveďte do varu, krátko povarte a odstavte. Hrušky nechajte marinovať, kým nevychladnú. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Malé zapekacie misky vymastite a vysypte strúhankou. Do stredu umiestnite celé alebo rozkrájané hrušky. Všetky suroviny na posýpku zmiešajte najlepšie v robote so sekacím nožom. Vzniknutú zmes navrstvite okolo alebo na povrch hrušiek. Zapekajte 20 - 30 minút podľa požadovanej chrumkavosti a hnedosti. Servírujte horúce.
Tip: Ak máte posýpku veľmi sypkú, nemusíte pridávať ďalšie maslo, trošku ju navlhčite vývarom z hrušiek. Dezert môžete zapiecť i z rozkrájaných hrušiek vo veľkej spoločnej miske ako crumble. Horúci dezert vynikne s roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou.