Cuketové placky
suroviny na 4 - 6 porcií
- 500 g cukety
- 1 cibuľa alebo pór aj s vňaťou
- 1 väčšie vajíčko
- 4-5 PL špaldovej múky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- sušené bylinky podľa chuti (majorán, oregano, rozmarín, tymian....)
- čerstvá petržlenová vňať
- celá rasca
- mleté čierne korenie, soľ
- tuk na smaženie
Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubšie pásy. Cibuľu rozkrájajte a primiešajte k cukete. Osoľte a nechajte odstáť. Keď už pustila šťavu, pridajte vajíčko, múku, bylinky, korenie a soľ podľa chuti. Na panvici rozohrejte olej alebo masť a lyžicou ukladajte kôpky cesta. Upečte z obidvoch strán dozlatista. Hotové placky odkladajte na papierové obrúsky, aby ste ich zbavili prebytočného tuku. Servírujte tak za tepla, ako za studena. Výborne vyniknú s hrubozrnnou horčicou alebo tvarohom, či namrveným syrom balkánskeho typu.
Tip: Keď cuketu nastrúhate nahrubo, placky získajú úplne inú chuť, ako keď ju rozmixujete dohladka. Po nasolení môžete prebytočnú šťavu zliať preč a získate hustejšie cesto. Cesto môžete upiecť i vcelku ako klasickú haruľu. Pridať doň môžete i prášok do pečiva a získate nadýchané zeleninové lievance.