Do našich končín neprichádzajú len trendy súvisiace s módou či technikou. Aj pečenie sa už dnes delí na tradičné a moderné.
Medzi moderné, no jednoduché recepty patria cupcakes a muffiny. Upiecť si ich doma zvládne takmer každý, základom je len mať náležité ingrediencie a správny recept.
Minitortičky na sto spôsobov
Každý má svoju obľúbenú maškrtu. Niekto má radšej torty, iný suché koláčiky. Práve muffiny a cupcakes sú však tým, čo chutí všetkým.
Môžete si ich spraviť podľa svojej chuti – s krémom či bez neho, s obľúbeným ovocím, čokoládové, karamelové, makové alebo slané so zeleninou či kúskami mäska. Fantázii sa medze nekladú.
Základom sú kvalitné suroviny. Platí to aj pre vajcia, ktoré sa do muffinov a cupcakes oddeľujú a z bielkov sa robí sneh, ktorý musí byť správne tuhý, aby boli malé koláčiky vláčne.
K základným ingredienciám na prípravu týchto minitortičiek patrí múka so sódou bikarbónou, cukor, vajcia a rastlinný tuk.
Najvhodnejšie je zmiešať dva druhy múky a namiesto prášku do pečiva použiť sódu bikarbónu.
Aby získali koláčiky tú správnu arómu, odporúča sa použiť rastlinnú tukovú nátierku s maslovou príchuťou, ktorú využijete na prípravu cesta i krémov, ktoré bude mať vďaka nej jemnú maslovú arómu.
Krémy sú vďaka nej pevné a držia tvar. Je teda naozaj všestranným pomocníkom pri príprave muffinov i cupcakes.
Keď ste si našli ten svoj recept a zadovážili všetky ingrediencie, potom už stačí len kúpiť muffinový plech alebo košíčky a môže sa ísť na to.
Aký je rozdiel medzi muffinom a cupcake?
Podľa najjednoduchšej definície sú cupcakes vlastne muffiny s polevou či krémom navrchu. Pri pečení tak musia vzniknúť hladké tortičky, na ktoré sa potom strieka krém.
Američania radi žartujú, že muffiny sú len škaredé cupcakes. Muffiny musia mať navrchu charakteristickú prasklinu a byť opečené.
Nie je to chyba pri výrobe, ale úmysel. Navyše, zatiaľ čo cupcakes majú byť hladké, muffiny by mali pretiecť formu a vytvoriť navrchu veľkú bublinu z cesta.
Nakoniec by tak mali pripomínať hríbiky. Pre náročnejších priaznivcov presných definícii povieme toľko – muffiny vytvoríte tak, že zmiešate mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.
Pri cupcakes zmiešavate ingrediencie postupne. Musí sa vytvoriť ľahké hladké vláčne cesto.
Podľa iných cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).
Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.
To tiež znamená, že cesto na muffiny je pevnejšie a suchšie ako na cupcakes. Práve slovo cupcake vystihuje definíciu najlepšie.
Znamená v preklade čosi ako miniatúrne torty. Je to ozajstný dezert, bývajú sladké a maslové a vždy s originálnou bodkou navrchu. A to už nebýva jedlo na každý deň, ale maškrta.
Kreatívne a s nápadom
Ak máte plnú hlavu nápadov a radi dávate veciam jedinečný nádych, pri príprave cupcakes si prídete na svoje.
Môžete si ich vyzdobiť podľa vlastnej fantázie – krémom, polevou, čokoládou, trblietkami, marcipánom, akoukoľvek posýpkou či orechmi.
Ďalšou alternatívou je časť cesta vydlabať a vytvoriť vo vnútri krémové prekvapenie, alebo zrezať vrch, naplniť krémom a vrátiť ho späť.
Alebo čo byť kreatívny od „podlahy“ a vytvoriť rôznofarebné cesto? Možností je jednoducho neúrekom. A to je na cupcakes najkrajšie. Každý môže vyzerať i chutiť inak.
Foto: Hera