SME

Cupcakes vs. muffiny. Viete čo pečiete?

Aký je rozdiel medzi muffinom a cupcake a ako si ich správne pripraviť?

Do našich končín neprichádzajú len trendy súvisiace s módou či technikou. Aj pečenie sa už dnes delí na tradičné a moderné.

Medzi moderné, no jednoduché recepty patria cupcakes a muffiny. Upiecť si ich doma zvládne takmer každý, základom je len mať náležité ingrediencie a správny recept.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Minitortičky na sto spôsobov

Každý má svoju obľúbenú maškrtu. Niekto má radšej torty, iný suché koláčiky. Práve muffiny a cupcakes sú však tým, čo chutí všetkým.

Môžete si ich spraviť podľa svojej chuti – s krémom či bez neho, s obľúbeným ovocím, čokoládové, karamelové, makové alebo slané so zeleninou či kúskami mäska. Fantázii sa medze nekladú.

SkryťVypnúť reklamu

Základom sú kvalitné suroviny. Platí to aj pre vajcia, ktoré sa do muffinov a cupcakes oddeľujú a z bielkov sa robí sneh, ktorý musí byť správne tuhý, aby boli malé koláčiky vláčne.

K základným ingredienciám na prípravu týchto minitortičiek patrí múka so sódou bikarbónou, cukor, vajcia a rastlinný tuk.

Najvhodnejšie je zmiešať dva druhy múky a namiesto prášku do pečiva použiť sódu bikarbónu.

Aby získali koláčiky tú správnu arómu, odporúča sa použiť rastlinnú tukovú nátierku s maslovou príchuťou, ktorú využijete na prípravu cesta i krémov, ktoré bude mať vďaka nej jemnú maslovú arómu.

Krémy sú vďaka nej pevné a držia tvar. Je teda naozaj všestranným pomocníkom pri príprave muffinov i cupcakes.

Keď ste si našli ten svoj recept a zadovážili všetky ingrediencie, potom už stačí len kúpiť muffinový plech alebo košíčky a môže sa ísť na to.

SkryťVypnúť reklamu

Aký je rozdiel medzi muffinom a cupcake?

Podľa najjednoduchšej definície sú cupcakes vlastne muffiny s polevou či krémom navrchu. Pri pečení tak musia vzniknúť hladké tortičky, na ktoré sa potom strieka krém.

Američania radi žartujú, že muffiny sú len škaredé cupcakes. Muffiny musia mať navrchu charakteristickú prasklinu a byť opečené.

Nie je to chyba pri výrobe, ale úmysel. Navyše, zatiaľ čo cupcakes majú byť hladké, muffiny by mali pretiecť formu a vytvoriť navrchu veľkú bublinu z cesta.

Nakoniec by tak mali pripomínať hríbiky. Pre náročnejších priaznivcov presných definícii povieme toľko – muffiny vytvoríte tak, že zmiešate mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.

Pri cupcakes zmiešavate ingrediencie postupne. Musí sa vytvoriť ľahké hladké vláčne cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa iných cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).

Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.

To tiež znamená, že cesto na muffiny je pevnejšie a suchšie ako na cupcakes. Práve slovo cupcake vystihuje definíciu najlepšie.

Znamená v preklade čosi ako miniatúrne torty. Je to ozajstný dezert, bývajú sladké a maslové a vždy s originálnou bodkou navrchu. A to už nebýva jedlo na každý deň, ale maškrta.

02.jpg

Kreatívne a s nápadom

Ak máte plnú hlavu nápadov a radi dávate veciam jedinečný nádych, pri príprave cupcakes si prídete na svoje.

Môžete si ich vyzdobiť podľa vlastnej fantázie – krémom, polevou, čokoládou, trblietkami, marcipánom, akoukoľvek posýpkou či orechmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou alternatívou je časť cesta vydlabať a vytvoriť vo vnútri krémové prekvapenie, alebo zrezať vrch, naplniť krémom a vrátiť ho späť.

Alebo čo byť kreatívny od „podlahy“ a vytvoriť rôznofarebné cesto? Možností je jednoducho neúrekom. A to je na cupcakes najkrajšie. Každý môže vyzerať i chutiť inak.

Foto: Hera

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 12 067
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 7 461
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 585
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 3 049
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 958
  6. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 2 746
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 670
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 570
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 86 445
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 19 155
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 19 003
  4. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 10 335
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 10 006
  6. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 918
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 877
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 345
  1. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  2. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  3. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  4. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  5. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  6. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  7. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  8. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
SkryťZatvoriť reklamu