Paradajkové gazpacho
suroviny na 4 porcie
- 600 g zrelých paradajok
- 2 červené cibule alebo šalotky
- 1 červenú hrubostennú papriku
- 1 žltú hrubostennú papriku
- 1 menšiu šalátovú uhorku
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 - 2 PL citrónovej šťavy
- niekoľko kvapiek worcesterovej omáčky
- 100 ml suchého červeného vína
- 3 PL olivového oleja
- mleté čierne korenie, soľ
Paradajky zospodu narežte do kríža a na dve minúty ich vložte do vriacej vody. Vodu zlejte a paradajky dobre ochlaďte studenou vodou, ošúpte a rozkrájajte na kocky. Vložte ich do mixéra aj s očistenou červenou cibuľou, červenou paprikou a rozmixujte.
Pridajte dve tretiny ošúpanej a na kocky pokrájanej uhorky, cesnak a citrónovú šťavu, víno, worcesterovú omáčku a olej.
Rozmixujte dohladka, ochuťte soľou a korením a dajte zachladiť do chladničky. Zvyšok uhorky a žltú papriku rozkrájajte na malinké kocôčky, ktoré budú slúžiť na servírovanie.
Tip: Ak máte radšej slovenskú kuchyni možno vám bude v ochutení chýbať trošku cukru. Pri zdobené vynikne aj stonkový zeler, bazalka, kyslá smotana alebo chlebové krutóny.