Univerzálne domáce pečivo s jogurtom
suroviny na viac porcií
- 350 g hladkej múky (T650)
- 100 ml bieleho jogurtu
- 120 ml teplej vody alebo mlieka
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 ČL cukru
- 1 a pol ČL soli
- 1 - 2 PL roztopeného masla
- hladká múka na pomúčenie dosky
Ochuteniny podľa chuti a nálady:
- rasca
- mletý koriander
- pečená cibuľa
- bylinky
- cesnak
Vlažnú vodu zmiešajte s cukrom, drozdím a nechajte ju krátko postáť v miske. Primiešajte jogurt, soľ, maslo, múku a koreniny podľa chuti. Cesto ručne vymieste, kým nie je mäkké a pružné. Pokojne však môžete použiť kuchynský robot alebo pekárničku chleba. Hotové cesto nechajte prikryté kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí ho preklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte ho jedného bochníka či po nakrájaní do niekoľkých bagiet, pleteniek alebo žemlí. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch narežte proti popraskaniu a prikryté nechajte kysnúť asi 30 - 40 minút. Medzitým predhrejte rúru na 175 stupňov. Pečte podľa veľkosti pečiva od 30 až po 60 minút pri chlebe. Hotové pečivo nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparilo. Za horúca servírujte so sladkou maslovo-medovou nátierkou alebo si pripravte slané bylinkové maslo. Vychladnuté kusy skladujte zabalené v utierke.
Tip: Po prvom vykysnutí môžete cesto rozvaľkať a naplniť bylinkami, pečenou cibuľou alebo mletými oškvarkami a zvinúť ho do rolády. Ak do cesta nedáte soľ, môžete z cesta upiecť sladké pečivo, plnené džemom, ovocím alebo čokoládovo-orieškovou nátierkou.