Ríbezľový sirup
suroviny na viac porcií
- 5 kg červených ríbezlí
- 3 l vody
- 300 ml octu
Na 1 l čistej šťavy – 800 g kryštálového cukru
Vodu s octom prevarte, aby sa vydezinfikovala a zároveň sa odparil typický zápach octu. Kým voda chladne, odstopkujte, umyte a roztlačte ríbezle. Zalejte ich vlažnou vodou a nechajte odstáť 24 hodín. Potom ich preceďte cez hustú látku alebo sito. Na každý liter šťavy pridajte 800 g cukru a dobre rozmiešajte, aby sa rozpustil. Sirup zahrejte na bod varu a horúci ho dávkujte do čistých fliaš. Uzatvorte a nechajte naležalo vychladnúť.
Tip: S týmto receptom môžete urobiť sirup zo všetkého drobného ovocia. Ak sa predsa len bojíte, že budete v sirupe cítiť zápach octu, použite ho iba 200 ml.