Falafel s kuskusom
Suroviny na 4-6 porcií
Na falafel:
- 200 g suchého cíceru
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL rímskej rasce
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL strúhanky
- 2 PL sezamových semienok
- trochu nasekanej petržlenovej alebo koriandrovej vňate
- soľ, mleté čierne alebo kajenské korenie
- olej na smaženie
- drevené paličky
Na kuskus a cícer:
- 200 g kuskusu
- 1 - 2 lahôdkové cibuľky
- 1 paprika
- 1 paradajka
- olivový olej
- voda alebo vývar
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka šafranu
- 1 konzerva cíceru
- sezamové semienka
- bylinky podľa chuti
Deň vopred namočte suchý cícer do studenej vody. Počas týchto 12-24 hodín ho môžete niekoľkokrát prepláchnuť a vodu vymeniť. Scedený cícer pomeľte alebo rozmixujte s cibuľou a cesnakom. Do hmoty primiešajte rímsku rascu, soľ, korenie podľa chuti, hladkú múku, mletý koriander a nasekanú vňať. Rukami tvarujte valčeky alebo guľôčky, napichnite a utlačte ich na paličkách a obaľte v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami. Vysmažte dozlatista v rozpálenom oleji.
Kuskus zalejte prevarenou vodou alebo vývarom, v ktorom ste nechali vylúhovať šafran. Tekutiny by malo byť 1 a pol násobok. Nechajte napučať asi 10-15 minút, kým nevsiakne všetka tekutina do kuskusu. Medzitým rozkrájajte zeleninu a bylinky na drobno. Kuskus zmiešajte so zeleninou, soľou, korením a olivovým olejom. Predvarený alebo konzervovaný cícer zmiešajte s trochou oleja, pridajte bylinky, sezam a ochuťte soľou a korením. Servírujte ako za tepla, tak za studena. Jedlo môžete obohatiť o dresing alebo omáčku z kyslej smotany.