Truffles - hriešne čokoládové guľky
Suroviny na viac porcií
- 200 g horkej čokolády (najlepšie 70 a viac percentnej)
- 100 g šľahačkovej smotany
- 20 g masla
- kakao na obalenie
- podľa chuti - pomarančová kôra, štipka čili prášku, rôzne arómy alebo esencie
Čokoládu si vopred nalámte na kocky. Smotanu s maslom zahrejte v hrnci na malom plameni. Mala by byť horúca, ale nesmie vrieť. Po odstavení pridajte kocky čokolády a nechajte asi 5 minút roztápať. Potom vidličkou zmes zľahka rozmiešajte. Môžete pridať ochuteniny alebo esencie podľa chuti. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom preložte do chladničky prikryté potravinárskou fóliou alebo alobalom. Po vychladnutí z hladkej hmoty za pomoci dvoch lyžičiek tvarujte guľky. Obaľte ich v kakaovom prášku. Servírujte vychladené.
Tip: Ak sa vám zdá, že kakao na povrchu vlhne, guľky obaľte v kakaovom prášku aj tva-tri krát. Truffles sú lahôdkou pre milovníkov kvalitnej horkej čokolády a kakaa, keďže do receptu nejde žiadny cukor.