Ak si dáte k večeri jeden alebo dva poháriky červeného vína, môže to mať pozitívny vplyv na vašu hmotnosť. Prišli na to výskumníci z Washington State University, keď skúmali účinky substancie resveratrol, ktorú obsahuje tento druh alkoholu. Nájdete ho aj v bielom víne, ale len v tom, ktoré bolo dopestované v severských vinárskych regiónoch.
Vínová dieta?
Už v minulosti boli dokázané pozitívne účinky resveratrolu na zdravotný stav človeka. Ide o vysoko účinný antioxidant, ktorý má význam pri prevencii rakoviny prostaty, demencie a Alzheimerovej choroby.
Washingtonskí výskumníci testovali jeho účinky na myšiach a zistili, že zvieratá, ktorým bola denne podávaná dávka resveratrolu spálili o štyridsať percent viac tuku ako skupina, ktorej sa táto látka nepodávala.
Z výsledkov štúdie, ktorá bola zverejnená vo vedeckom časopise International Journal of Obesity vyplýva, že resveratrol pomáha pri premene bieleho tuku na hnedý, čím sa podporuje spaľovanie kalórií v tele.
Nie pre každého
Má to však jedno obmedzenie. Účinok resveratrolu sa oslabuje u ľudí s veľkou nadváhou. Preto pri redukcii hmotnosti môže mať efekt len u tých, ktorí majú mierne zvýšenú hmotnosť.
Červené víno by sa malo piť pri redukčnom režime len v malom množstve. Alkohol totiž obsahuje okrem resveratrolu aj cukor, a to aj v prípade, že ide o kvalitné suché víno.