Rukolovo-olivové pesto s mandľami
suroviny na viac porcií
- 140 g rukoly
- 60 g lúpaných mandlí
- 1 strúčik cesnaku
- niekoľko vykôstkovaných olív
- hrsť strúhaného syra parmezánového typu
- šťava z polovice citróna
- olej
- soľ
Rukolu premyte a usušte v utierke. V kuchynskom robote alebo v nádobe s ponorným mixérom rozmixujte rukolu, syr, olivy a mandle. Olej dolievajte podľa želanej konzistencie. Nakoniec pesto dochuťte prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou a soľou.
Tip: Namiesto rukoly môžete skúsiť žeruchu, špenát alebo mladú žihľavu, ktorá po rozmixovaní stratí pŕhliacu schopnosť. Mandle môžete meniť za píniové oriešky, vlašské orechy, ale i lieskovce. Namiesto olív môžete siahnuť aj po šampiňónoch alebo iných hríboch.