Bazalkové pesto s píniovými orieškami
suroviny na viac porcií
- 100 g bazalkových listov
- 50 g píniových orieškov
- 60 g strúhaného syra parmezánového typu
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 150 - 200 ml olivového oleja
- hrubozrnná morská soľ
- štipka mletého čierneho korenia
Píniové oriešky nasucho alebo na troške oleja opražte na panvici do zlatohneda. Do mixéra dajte vychladnuté oriešky, syr, nasekaný cesnak a bazalku. Rozmixujte a postupne prilievajte olej, až kým nezískate želanú konzistenciu. Ochuťte soľou a korením. Ak chcete pesto oživiť, pridajte do neho niekoľko vykôstkovaných olív. Ak ho neskonzumujete ihneď, pri skladovaní v poháriku povrch zalejte olivovým olejom.
Tip: Lístky bazalky odtrhajte od hrubých stopiek a dôkladne vyumývajte. Musíte ju však pred použitím nechať aj dôkladne uschnúť, aby ste pesto neriedili vodou. Skúste skombinovať rôzne druhy bazalky.