Pečený baklažán s uhorkovo-cesnakovou omáčkou
Suroviny na 6 porcií
- 1 veľký baklažán
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL údenej papriky
- 1/4 ČL čili alebo kajenského korenia
- 2 vajíčka
- 1 PL vody
- Strúhanka
- Soľ
- Olivový olej
Na omáčku:
- 1 PL olivového oleja
- Kúsok uhorky bez stredových jadierok
- 100 ml bieleho jogurtu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- Nasekaná petržlenová vňať
Rúru rozohrejte na 190 stupňov. Baklažán rozkrájajte na plátky alebo kolieska a zasoľte ho, aby pustil šťavu. Poukladajte ho do sitka a nechajte asi 15 minút odkvapkávať. Medzitým v miske zmiešajte múku, rascu, papriku a pálivé korenie, v druhej miske rozšľahajte vajíčka s vodou a štipkou soli. Baklažán preložte na utierku a nechajte ich trošku obschnúť. Obaľte ich v múke, vajíčku a v strúhanke. Rozohrejte panvicu s trochou oleja a opražte ich z každej strany do červenkasta. Preložte ich na plech a pečte asi 15-20 minút domäkka. Medzitým zmiešajte olej so soľou, prelisovaným cesnakom, jogurtom a na jemno nastrúhanou dužinou uhorky. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak by ste baklažán pripravovali iba smažením na panvici, mal by tendenciu nasiaknuť strašne veľa oleja. Je preto výhodnejšie ho piecť v rúre. Ak máte radi pálivé, pridajte práškové čili alebo tekutú čili omáčku aj do jogurtovej omáčky.