Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 90 g kryštálového cukru
- 1 vajíčko
- štipka soli
Na plnku:
- 400 g rebarbory
- 400 g egrešov
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
Voliteľné:
- nasekané orechy
- mletá škorica
Rebarboru ošúpte a odstráňte aj žilky. Nakrájajte ju na malé asi 1 - 2 cm kocky, vložte ich do hrnca, zasypte kryštálovým cukrom a dolejte trochou vody. Prikryté krátko poduste a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte krehké cesto zmiešaním všetkých surovín. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na väčší kruh. Opatrne ho preneste do formy, prstami dotvarujte okraje, zvyšok cesta z okrajov zrežte a dno popichajte vidličkou. Rebarboru rozmiestnite na korpus, pridajte egreše a povrch poprášte práškovým cukrom. Podľa chuti môžete pridať i orechy alebo mletú škoricu. Z orezaných zvyškov cesta vyvaľkajte plát a z neho narežte pásy na vrchnú mriežku. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 25 - 30 minút do zlatohneda.
Tip: Ak chcete, aby bol koláč na povrchu lesklý, pred upečením ho potrite rozšľahaným vajíčkom. Namiesto egrešov môžete použiť i jahody, ktoré tiež patria medzi prvé ovocie a k rebarbore sa náramne chuťovo hodia.