Mexické kuracie čilli
suroviny na 4 porcie
- 330 ml mexického piva
- 2 čerstvé alebo nakladané jalapenos papričky
- 3 sušené čili papričky
- 1 PL rímskej rasce
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 cibule
- 600 ml zeleninového vývaru
- 4 kuracie prsia
- hrsť nasekanej koriandrovej vňate
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 50 ml ryžového octu
- olivový olej
- morská soľ
- 40 g mandlí
- 1 ČL čili korenia
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 konzerva fazule
- 1 konzerva kukurice
- citrónová alebo limetová šťava
Do hrnca nalejte pivo, pridajte nasekané jalapenos papričky, nasekané sušené čili papričky, prelisovaný cesnak, na jemno nasekanú červenú papriku a cibuľu, celé kuracie prsia a rímsku rascu. Priveďte k varu a dolejte vývarom. Na miernom plameni prikryté varte asi 15 minút. Kuracie prsia vyberte bokom. V robote so sekacími nožmi rozmixujte koriandrovú a petržlenovú vňať, ocot, trošku olivového oleja, asi 1 ČL morskej soli a mandle. Túto pesto pastu pridajte do vývaru spolu s odkvapkanou fazuľou, kukuricou, práškovým čili korením a oreganom. Prikryté pomaly duste. Medzitým rozkrájajte kuracie prsia na kúsky a vložte ich naspäť. Prehrejte, aby sa pokrm zjednotil. Servírujte s kyslou smotanou na povrchu alebo ju vmiešajte pred servírovaním do celého jedla. Ochuťte limetovou alebo citrónovou šťavou. Servírujte s ryžou.