Opekané hovädzie mäso so zeleninou a rezancami
Suroviny na 4 porcie
- 50 ml oleja
- 400 g čistého hovädzieho mäsa
- 1, 2 čili papričky
- štvrť hlávky bielej kapusty
- štvrť hlávky červenej kapusty
- 200 zelených strúčikov
- 1 dlhá kapia (alebo hrubostenná červená paprika)
- 100 ml sójovej omáčky
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1 - 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čili korenie
- 250 g rezancov
- čerstvý koriander
Rezance odvarte alebo zalejte vodou a nechajte napučať podľa návodu na obale. Mäso a všetky zeleninu rozkrájajte na tenké rezance alebo stredne veľké kocky. Každú surovinu si krájajte na samostatnú kôpku. Zázvor nastrúhajte a cesnak a čili papričky nakrájajte na drobno. Vo woku alebo vysokej panvici rozohrejte olej. Mäso na ňom sprudka opečte, aby sa zatiahlo a zhnedlo. Postupne pridávajte za stáleho miešania a opekania podľa tvrdosti zeleninu. Najskôr kapustu, potom papriku, strúčiky a nakoniec cesnak, čili papričky a zázvor. Všetko premiešajte a zalejte sójovou omáčkou. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Ak chcete aj opekané rezance, v tomto bode ich do jedla primiešajte a krátko opečte. Inak môžete pokrm servírovať iba s odvarenými rezancami, dozdobený čerstvým koriandrom.
Tip: Jedlo môžete servírovať i s ryžou ako prílohou alebo ju do celého pokrmu vmiešať a opiecť do chrumkava. Zeleninu môžete podľa chuti a sezónnosti obmieňať. Okrem kapusty dobre vynikne i cibuľa či nastrúhaná mrkva. Základom receptu je rýchle a prudké opekanie, suroviny sa nesmú dusiť.