Mrkvový chlieb s ovsenými vločkami
Suroviny na 1 bochník
- 4 - 6 mrkiev
- 110 g tmavej múky
- 110 g hladkej múky
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 60 g ovsených vločiek
- 3 vajíčka
- 130 ml kvalitného oleja
- 40 g hnedého cukru
- ovsené vločky na posypanie
- 1 ČL soli
- masť na vymastenie formy
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na chlieb vymastite. Mrkvu očistite a nastrúhajte. Vytlačte z nej šťavu. Malo by jej byť po natlačení asi za 250 ml odmerku alebo šálku. V miske zmiešajte obidva druhy múky so sódou, práškom do pečiva, soľou a vločkami. V inej miske rozšľahajte vidličkou vajíčka, pridajte k nim olej, cukor a mrkvu. Vlhké suroviny spojte so sypkými a jemne premiešajte varechou alebo lyžicou. Nie dlho, aby ste ho nepremiešali. Opatrne ho lyžicou preložte do formy, vrch posypte ovsenými vločkami a pečte asi hodinu, podobne ako bábovku. Prepečenosť skúšajte drevenou špajdľou.
Tip: Podľa chuti si môžete obmieňať tmavú časť múky v recepte. Raz vyskúšajte ražnú či pohánkovú, inokedy môžete zvoliť jednoduchšiu celozrnnú alebo grahamovú. To isté platí aj o olejoch.