Pečený losos s bylinkovou omáčkou a kuskus s tekvicou
Suroviny na 4 porcie
Na lososa:
- 4 x 200 g porcie lososa s kožou
- 3 PL olivového oleja
- 10 g nasekaného čerstvého koriandra
- 1 malá nasekaná čili paprička
- 1/4 ČL údenej papriky
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 PL citrónovej šťavy
- morská soľ, mleté čierne korenie
Na kuskus s tekvicou:
- 2 plátky masla
- polovica predvarenej na kocky pokrájanej maslovej tekvice
- šťava z polovice citróna
- zrniečka z granátového jablka
- 2 šálky predmočeného kuskusu
- čerstvé lístky mäty
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Ryby na strane s kožou potrite lyžicou oleja a položte ich na plech naolejovanou kožou dole. Zmiešajte všetky ostatné suroviny na prípravu marinády spolu so zvyšným olejom a natrite ňou rovnomerne každú porciu ryby. Pečte 6 -10 minút, podľa hrúbky. Medzitým zahrejte na panvici maslo, pridajte do nej kocky predvarenej alebo predparenej tekvice a opečte ich dozlatista. Zmiešajte ju s ostatnými surovinami a dochuťte. Servírujte rýchlo, kým sú ryba i príloha ešte teplé.
Tip: Pri tomto recepte ide o čas, pracujte preto rýchlo a najskôr si všetky suroviny pripravte a rozkrájajte. Kuskus je vždy lepší, keď ho pripravujete v dobre ochutenom vývare, a nie v čistej vode.