Chrumkavý plochý pizza chlieb
Suroviny na 4 kusy
- 500 g hladkej múky
- 10 g sušeného droždia
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL pizza korenia alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka...)
- 250 - 300 ml vlažnej vody
Na potretie a posypanie:
- olivový olej
- hrubozrnná soľ
Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. Vodu vlejte do misy, rozmiešajte v nej droždie a postupne primiešavajte múku. Cesto dôkladne mieste ručne alebo v kuchynskom robote, aby bolo vláčne a jemné. Utvorte z neho bochník, potrite ho jemne na povrchu olivovým olejom a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte vykysnúť. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu 220 - 250 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na 4 bochníčky, tie naolejovanými rukami vyťahajte alebo vyvaľkajte na pomúčenej doske na kruhy ako pri príprave pizze. Rozložte ich na plech, povrch potrite olivovým olejom a posypte hrubozrnnou soľou a dajte piecť. Pečte asi 10 minút do zlatista.
Tip: Do oleja, ktorým sa potiera povrch, môžete primiešať i prelisovaný cesnak. Ak sa bojíte, že cesnak zhorkne pri pečení vo vysokej teplote, potrite ich až po dopečení podobne ako langoše. Horúce ich môžete posypať syrom.