Marcipánové tyčinky
Suroviny na viac porcií
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 g hladkej múky
- 1 žĺtok
- 100 g pravého marcipánu
- čokoláda
Maslo ručným šľahačom vymiešajte dohladka, pridajte cukor, vanilínový cukor, žĺtok a nakoniec marcipánovú hmotu. Môžete si ju nastrúhať. Nakoniec primiešajte múku, cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Z cesta odtrhávajte rovnomerné kúsky a na pomúčenej doske z nich tvarujte paličky veľké asi ako malíček. Naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút. Po vychladnutí konce namočte do roztopenej čokolády.
Tip: Cesto môžete i rozvaľkať a vykrajovať alebo rukami tvarovať ohnuté rožky. Po namočení do čokolády môžete dozdobiť farebnou posýpkou alebo nasekanými orieškami.
Mandľovo-kokosové obdĺžniky
Suroviny na viac porcií
- 130 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 2 PL strúhaného kokosu
- 4 bielky
- 150 g najemno namletých mandlí alebo mandľovej múky
- 150 g kryštálového cukru
- mandľová alebo vanilková aróma
- 75 mandľových lupienkov
- 180 g lieskovoorieškovej alebo čokoládovej nátierky
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zapekaciu misu alebo malý plech vymažte troškou masla. Maslo s práškovým cukrom vymiešajte dohladka. Pridajte múku a kokos. Cesto v tenkej vrstve rovnomerne natlačte na dno plechu. Pečte 10-12 minút, dozlatista. Po vychladnutí potrite povrch cesta čokoládovou nátierkou. Odložte do chladničky, aby nátierka stuhla. Medzitým vyšľahajte bielky s kryštálovým cukrom dotuha. Postupne do snehu zapracujte mandľovú múku a arómu podľa chuti. Hmotu opatrne lyžicou navrstvite na čokoládovú nátierku. Povrch posypte mandľovými lupienkami. Pečte vo vyhriatej rúre 25 - 30 minút, do zlatohneda.
Tip: Ak sa vám nechce čakať na ochladnutie alebo nemáte radi čokoládovú nátierku, na upečené cesto hneď navrstvite snehový povrch a upečte.