Domáce žemle
Suroviny na 6 kusov
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 5 g sušeného droždia (alebo kúsok čerstvého)
- 1/2 PL soli
- 1/2 PL medu
- 300 ml vlažnej vody
Na potieranie a posýpanie:
- voda so soľou
- soľ hrubozrnná, rasca alebo zrniečka podľa chuti
Všetky suroviny na cesto spolu zmiešajte a dobre vypracujte. Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Nakysnutý bochník rozrežte na 6 rovnakých kusov a vytvarujte na žemle. Naukladajte ich na plech na pečenie vystlaný papierom a nechajte pod utierkou nakysnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žemle v strede prekrojte, potrite ich slanou vodou a posypte podľa chuti. Vložte ich do rúry až keď je naozaj vyhriata a pečte približne 30-40 minút. Po upečení nechajte na mriežke vychladnúť a skladujte zabalené v utierke.
Tip: Cesto je vláčne a hladké, takže sa s ním dobre pracuje. Netreba ani podsýpať múkou dosku. Najdôležitejší proces je kysnutie, aby boli žemle vo výsledku naozaj ľahké a vzdušné.