Rybacia polievka s aioli omáčkou
Suroviny na 4 porcie
- 100 g kvalitnej klobásy (chorizo)30 g sušených olív
- 2 strúčiky cesnak
- 1/2 ČL nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 PL cukru
- 1/2 šálky bieleho vína
- štipka šafranu
- 2 šálky hustej paradajkovej šťavy alebo pyré
- 1 šálka rybieho vývaru
- 1 mesiačik citrónu
- 700 g filetov tresky
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
Na aioli omáčku:
- 2 žĺtky
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 -1 šálka kvalitného rastlinného oleja
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava
- krutóny
V hrnci opražte na kolieska alebo kocky pokrájanú klobásu, pridajte pokrájané olivy a cesnak. Opražte dozlatista a pridajte nové korenie, bobkový list, cukor, víno a šafran. Priveďte k varu a na najnižšom plameni povarte asi päť minút. Pridajte pasírované paradajky, rybí vývar a mesiačik citróna zbavený kôry. Varte ďalších päť minút a pridajte na kúsky pokrájanú rybu. Dovarte ešte asi tri až päť minút, dochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou a odstavené nechajte pod pokrievkou odpočívať. Medzitým pripravte omáčku. Rozšľahajte žĺtky do penista, primiešajte horčicu, prelisovaný cesnak a tenkým prúdom za stáleho šľahanie pridávajte olej ako pri príprave majonézy. Šľahajte, kým zmes nezhustne. Nakoniec omáčku dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Servírujte hustý pokrm dozdobenú aioli omáčkou a krutónmi.
Tip: Ak sa bojíte mastnej omáčky, pokojne jedlo dozdobte kyslou smotanou alebo jogurtom, ako je to zvykom pri iných hustých polievkach.