Hrianky so špenátovou nátierkou a paradajkami
Suroviny na 4 porcie
Na paradajky:
- 250 g cherry paradajok
- 2 bobkové listy
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 PL cukru
- 1/2 šálky olivového oleja
- čerstvý tymian
Na nátierku:
- 1 PL olivového oleja
- 300 g čerstvých špenátových listov
- 400 g konzerva srdiečok artičok
- 1 čili paprička alebo sušené čili vločky
- 230 g smotanového topeného syra
- 60 g strúhaného parmezánu
- hrsť nadrobno nasekaného bieleho pečiva
- soľ, mleté čierne korenie
- plátky opekanej ciabatty
Umyté paradajky vložte do hrnca spolu s bobkovým listom, korením, cukrom a olivovým olejom. Na malom plameni varte asi 15 minút. Nechajte krátko vychladnúť a posypte tymianom. Na panvici rozohrejte olej, pridajte špenát a premiešajte. Hneď keď zavädne, ho odstavte. Pridajte scedené nasekané artičoky alebo predvarenú zeleninu, čili, topený syr a pečivové omrvinky. Všetko dobre premiešajte, dochuťte a preložte do zapekacej misy. Vrch posypte parmezánom a vložte asi na päť minút do predhriatej rúry alebo pod gril. Servírujte plátky opekanej ciabatty s nátierkou a paradajkami.
Tip: Ak vám artičoky nechutia alebo ich neviete zohnať, môžete použiť i predvarený ružičkový kel alebo zeler, ktoré budú adekvátnou náhradou ako chuťovo, tak aj konzistenčne.