Figový koláč s olivovým olejom a kukuričnou krupicou
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 3 menšie vajíčka
- 150 g práškového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 150 ml bieleho vína
- 180 ml olivového oleja
- 180 g hladkej múky
- 90 g kukuričnej krupice
- 1 ČL prášku do pečiva
- citrónová kôra
- vanilková aróma
- čerstvé figy
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Vymažte a vysypte tortovú alebo bábovkovú formu, jednu alebo dve figy rozkrájajte na malé kocky. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte do neho práškový cukor a ďalej šľahajte. Postupne zapracovávajte do cesta, žĺtky, hnedý cukor, citrónovú kôru, vanilkovú arómu, víno, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vareškou domiešajte kukuričnú krupicu. Cesto vlejte do pripravenej formy a na povrch rozmiestnite kocky fíg. Pečte približne 30 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť. Servírujte poprášené práškovým cukrom, dozdobené figami. Môžete pridať i vanilkovú zmrzlinu.
Tip: Kúsky fíg pri pečení budú pomaly padať nadol, po vyklopení budú na povrchu koláča. Koláč môžete dozdobiť i čokoládovou polevou. Ak ho chcete servírovať bez ozdôb, môžete ho upiecť v bábovkovej forme.