Cviklové čatní
Suroviny na viac porcií ( približne 4 poháriky)
- 800 g predvarenej cvikly
- 1 veľká cibuľa
- 2 zelené jablká (Granny Smith, Golden delicious)
- 300 ml bieleho vínne octu
- 150 g cukru
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL perníkového korenia
- trošku rasce
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
Zeleninu a ovocie očistite a rozkrájajte. Vložte ich do robota so sekacím nadstavcom a spolu s polovicou octu rozmixujte. Aké veľké kúsky jabĺk a cvikle chcete ponechať, je iba na vás, ale nemali by ste zmes rozmixovať úplne najemno. Obsah preložte do hrnca, dolejte zvyšným octom, pridajte cukor a ostatné koreniny a pomaly priveďte k varu. Znížte teplotu a prikryté duste asi 20 minút. Odokryte a za stáleho miešania varte ešte asi 15 minút. Horúce naplňte do vysterilizovaných pohárikov a dobre uzatvorte. Skladujte v chlade a tme tri až štyri týždňov, servírujte ako doplnok k mäsu, ale i ako náplň do wrapov či k slanej focaccii.
Tip: Podľa chuti môžete pridať i prelisovaný cesnak, sladké sušené ovocie alebo naopak pálivé čili papričky či kajenské korenie a zázvor ako pri klasickom čatní. Perníkové korenie môžete vymeniť za zmes svojho obľúbeného korenia. Nezabudnite však na voňavú škoricu, klinčeky, kardamóm a badyán.