Cviklové rizoto so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g varenej cvikly
- 4 PL olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g ryže na rizoto
- 130 ml červeného vína
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- 100 g nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
- bylinky podľa chuti (tymian, bazalka...)
- soľ, mleté čierne korenie
Vývar nechajte stále zahrievať na malom plameni. Cibuľu a cesnak rozkrájajte na malé kocky, predvarenú cviklu pretlačte na zemiakovom koliesku s mriežkou alebo ju rozkrájajte na kocky ručne. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Opražte na ňom cibuľu, cesnak a nakoniec pridajte nasekané bylinky. Pridajte ryžu a krátko ju opražte. Zalejte vínom a premiešajte. Stiahnite plameň a nechajte vrieť, kým ryža víno nevsaje. Pridajte cviklu a po naberačkách pridávajte vývar, pokiaľ ho celý neminiete. Po odstavené vmiešajte do rizota nastrúhaný parmezán a nasekané orechy. Dochuťte soľou a korením a servírujte.