Pečená cvikla s bylinkami a cesnakom
Suroviny na 4 porcie
- 8 rovnako veľkých cvikiel
- 4 - 6 strúčikov cesnaku
- plátok masla
- olivový olej
- balzamikový ocot
- citrónová šťava
- hrsť byliniek podľa chuti (šalvia, koriander)
- soľ, mleté čierne korenie
Cvikly zrežte hore aj pri koreni podľa potreby. Dôkladne ich vyumývajte. Cesnak ošúpte, bylinky nasekajte. Dno pekáča vysteľte alobalom a ponechajte dĺžku alobalu i na prikrytie. Cvikly naukladajte na dno spolu s cesnakom, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte polovicou byliniek, soľou a korením. Dobre uzatvorte. Pečte vo vyhriatej rúre pri 190 - 200 stupňoch približne hodinu, podľa veľkosti cvikiel i viac. Po upečení rozohrejte na panvici maslo, pridajte citrónovú šťavu a bylinky, prehrejte a servírujte s pečenou cviklou.
Tip: Cviklu môžete po upečené narezať na plátky a servírovať ju naukladanú striedavo s kozím alebo ovčím syrom, pokvapkanú citrónovo-bylinkovou omáčkou.