Aká bola vaša cesta k vínu, cielená alebo skôr náhodná?
Vínu sa venujem iba šiesty rok, predtým som učila – dejepis, slovenskú literatúru a slovenčinu pre cudzincov. Tak nejako som sa dostala aj do Bordeaux, kde som o víno doslova „zakopla“, pretože sa mu v tomto regióne naozaj nedá vyhnúť. Nejako sme si porozumeli a uvedomila som si, že som na správnom mieste, ak sa chcem o tejto téme dozvedieť viac. Moja vodnárska zvedavosť ma skrátka zviedla z vyznačenej cestičky a som vďačná mojej rodine, že ma podporila v tomto spontánnom rozhodnutí. Zo záujmu sa postupne vyprofilovala profesia.
Ste držiteľkou prestížnych somelierskych diplomov z Bordeaux a Londýna. Čo všetko treba na získanie takéhoto vzdelania? Ako sa stáva degustátor dobrým degustátorom?
Áno, zvolila som si cestu akademického vzdelávania na ceste za vínom, pretože mám rada systematické poznanie. Okrem toho, vlastná netrpezlivosť a pocit krátkosti času, s vínom som totiž začala v pomerne pokročilom veku, ma viedli k tomu, že som nečakala, až budem mať spontánne „odpité“, ale začala som sa zaujímať o školy, ktoré boli na dosah. Od somelierskeho kurzu po diplomy s degustačno-biznisovým zameraním. Diplom z Bordeaux je lokálne prestížny, ale zároveň je z lokality, ktorej prestíž v súvislosti s vínom je celosvetová. Fajn bolo, že nás učili špičkoví odborníci, pán Berrouet – dlhoročný winemaker pre mýtický Petrus, profesor Dubourdieu – konzultant pre Château d´Yquem a Château Grillet, pani Garbais, hlavná vinárka z legendárneho Château d´Yquem a na „školské výlety“ sa chodilo do Château Lafite, Haut-Brion alebo Margaux. Naučili nás zbaviť sa rešpektu k etikete či cene a kriticky a analyticky nazerať na akékoľvek víno, skrátka hľadať chybu aj v dokonalosti, ak treba. Diplom v Londýne je medzinárodne považovaný za „celkom dobrý“, treba sa naň dosť sústrediť a v podstate nie je jednoduché ho získať. Pre niektorých je vrcholom dosiahnutého vzdelania, pre iných prvým schodíkom k štúdiu Master of Wine. Pri tomto štúdiu sa ide viac po typoch vín, po odrodách a geografickej stránke a rôznorodosti vinárskeho sveta.
Aké uplatnenie má profesia degustátora?
Po získaní diplomov v oblasti degustácie vína som napríklad spolupracovala s francúzsko-americkou firmou špecializovanou na výber vín pre letecké spoločnosti. V súčasnosti ochutnávam „na voľnej nohe“, orientujem sa na výber vín pre slovenský trh a oslovujem vybrané, najmä francúzske vinárstva, ktorých vína môžu byť zaujímavé pre slovenského konzumenta.
Čím vás zlákal svet vína?
Víno má výrazný kultúrny aj spoločenský rozmer, chuťovo je veľmi zaujímavé a najmä rozmanité. Existuje nepreberné množstvo variácií v závislosti od odrody, oblastí, ročníka, vinára... Víno má osobnosť, niektorí vravia, že aj dušu... Hľadám ich. Takže určite je pre mňa zaujímavá možnosť objavovať, učiť sa, spoznávať. Plusom je tiež v podstate nadnárodný charakter profesie, noví ľudia, nové reči.
Naozaj možno z vína vyčítať tak veľa? Čo všetko odhalí dobrý degustátor?