Pasta al forno - zapekané cestoviny s mäsom
Suroviny na 4 porcie
- 400 g dutých cestovín (rigatoni, penne...)
- 1 veľká mrkva
- 2 výhonky stonkového zeleru
- 2 cibule
- 2 PL olivového oleja
- 600 g paradajkového pretlaku
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 200 g parmezánu
- soľ, korenie podľa chuti
Všetku zeleninu rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, zeler a nakoniec mrkvu. Pridajte mleté mäso a opražte ho do hnedasta. Zalejte paradajkovým pretlakom, ochuťte a duste asi hodinu. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a potom sceďte. V druhom hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom múku do zlatohneda. Odstavte z tepla a za stáleho miešania metličkou primiešavajte mlieko. Vráťte na plameň a prevarte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Mäsovú zmes, cestoviny, polovicu parmezánu i bešamelovú omáčku zmiešajte dokopy, zmes naplňte do vymastenej zapekacej misy a pečte asi 45 minút. Pred servírovaním dozdobte syrom.
Tip: Ak sa vám jedlo až nápadne podobá na bolognese alebo lazane, nemýlite sa. Je to akoby zmes najlepších vlastností týchto dvoch receptov. Výborná mäsová omáčka zapečená s cestovinou. Na rozdiel od lazaní omáčky netreba vrstviť.