Slivkový koláč s vanilkovým krémom
Suroviny na 6 - 8 porcií
- 250 g lineckého cesta
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 vajíčka
- 2 PL cukru
- kvapka vanilkovej esencie
- 400 g vykôstkovaných a prepolených sliviek
- formu s vlnkovaným okrajom
Cesto môžete rozvaľkať na približnú veľkosť formy alebo ho na jej dno a boky rovnomerne roztlačiť prstami. Po naplnení dajte formu s cestom do chladničky. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na vychladené cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho suchou fazuľou alebo keramickými guľôčkami na pečenie, aby sa nevydúvalo. Pečte približne 12 - 15 minút, kým nie sú svetloružové okraje. Teplotu v rúre znížte na 160 stupňov a korpus nechajte trošku vychladnúť. Medzitým zmiešajte ostatné suroviny okrem sliviek na krém a vylejte ho na korpus. Nakoniec naukladajte slivky a dajte piecť. Pečte 20 - 25 minút.
Tip: Podľa sezóny alebo chuti striedajte kôstkové ovocie ako marhule, broskyne, ringloty či nektárinky. Môžete ich aj skombinovať. Pri práci s krehkými cestami sušienkového typu sa veľmi osvedčili formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých sa pri pečení mastné cesto nezošmykne dole. Nič sa však nestane ak siahnete po obyčajnej forme, plechu alebo keramickej mise na zapekanie.