Rustikálny jablkový koláč
Suroviny na 6 - 8 porcií
- 320 g lístkového cesta
- 3 červené jablká
- 3 zelené jablká
- 2 PL cukru
- 1 PL kukuričnej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 1 vajíčko
- 2 PL marhuľového džemu
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Jablká očistite, rozkrájajte a v miske ich zmiešajte s cukrom, škoricou a kukuričnou múkou. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte a preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Prihnite mu okraje, aby vznikla plytká vanička. Cesto, hlavne po okrajoch potrite rozšľahaným vajíčkom a do stredu vysypte jablká. Pečte približne 25 - 30 minút, kým cesto nie je zlatisté a jablká mäkké. Pred koncom pečenia zahrejte džem s lyžicou vriacej vody. Koláč po vybratí z rúry potrite džemom a urobte mu tak lesklú a sladkú glazúru. Servírujte za horúca alebo za studena s vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Pretŕčajúce hrany cesta môžete pred pečením ozdobne narezať nožom. V tomto recepte nejde ani tak o farbu jabĺk skôr o ich konzistenciu. Kým jeden druh jabĺk by sa mal rýchlo rozvariť, druhý by mal ostať za rovnaký čas iba poloupečený.