Nakladaná zelenina
Suroviny na viac porcií
- Tvrdá zelenina podľa chuti (mrkva, karfiol, cvikla, cibuľa, ...)
Na nálev:
- 300 g horčicových semien
- 200 g zeleru
- 100 g cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g citrónovej kôry alebo celej šupky
- 1 l octu
- 100 ml čistého neochuteného a neparfumovaného alkoholu
- 50 g cukru
- 1 – 2 bobkové listy
- soľ podľa chuti
Všetky suroviny na nálev zmiešajte, okrem alkoholu a cukru vo veľkej sklenenej fľaši. Nechajte odstáť asi deň. Pre lepší výluh zeleninu poprekrajujte. Na druhý deň vlejte alkohol a nechajte nálev stáť na chladnom mieste sedem dní. Potom nálev preceďte, zahrejte ho a rozpustite v ňom cukor. Zeleninu podľa vlastného výberu rozkrájajte, naukladajte do zaváracích fliaš a zalejte horúcim vývarom. Uzatvorte a nechajte vychladnúť. Po týždni môžete konzumovať.
Tip: Do nálevu môžete pridať i nasekaný kôpor alebo k zelenine pridajte špekáčiky podobne ako pri príprave utopencov. Ak ste nedočkaví všetky suroviny na nálev prevarte a zalejte ním orestovanú alebo oblanšírovanú zeleninu. Takto „narýchlo“ pripravenú zeleninu môžete konzumovať už po dvoch dňoch.