Paradajkové čatní
Suroviny na viac porcií
- 1 kg paradajok
- 3 cibule
- 3 jablká
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 – 2 čili papričky alebo feferónky
- 200 ml červeného vínneho alebo balzamikového octu
- 5 PL hnedého cukru
- 2 PL olivového oleja
- kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
- celá škorica
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL zeleného korenia
- 120 g hrozienok
- nasekaná bazalka alebo iné bylinky podľa chuti (mäta, koriander...)
Paradajky sparte vriacou vodou, prelejte studenou vodou a ošúpte. Jablká a cibule očistite a spolu s paradajkami pokrájajte na kocky. Cesnak, papričky a zázvor očistite a nasekajte nadrobno. Všetky pripravené suroviny zmiešajte v hrnci, zalejte polovicou octu a za občasného premiešania varte približne 50 – 60 minút. Podľa potreby dolievajte ocot. Horúce čatní rozdeľte do horúcich zaváracích fliaš, dobre uzatvorte a otočte hore dnom. Po vychladnutí uložte fľaše na tmavé chladné miesto. Servírujte ako studenú omáčku k pečenému alebo ku grilovanému mäsu a syrom. Niektorým ľuďom však čatní chutí i ako príloha k pečivu, ryži alebo k vegetariánskym jedlám.
Tip: Ak chcete, aby sa vám ľahšie hľadala škorica a korenie, zviažte ich do gázy. Ak máte radšej čatní s väčšími kúskami, paradajky rozkrájajte na väčšie kocky, jablká a cibuľu na osminky alebo krúžky, aby sa celkom nerozvarili.