Tvarohová torta s hroznom
Suroviny na 6 porcií
Na cesto:
- 120 g sušienok
- 50 g masla
- 20 g orechov
- štipka soli
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 1 vajíčko
- 2 PL hladkej múky
- 150 g cukru
- citrónová kôra
- 350 g hrozna
Rúru predhrejte na 150 stupňov. Sušienky a orechy rozmixujte v robote so sekacím nadstavcom na jemnú strúhanku.
Maslo rozpustite, prelejte ním sušienkovo-orechovú zmes a poriadne vypracujte. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie a sušienkovú hmotu uhlaďte na dno.
Zmiešajte spolu tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajíčko, citrónovú kôru a múku. Na korpus naukladajte na polovičky poprekrajované hrozno. Polovicu hrozna si nechajte na zdobenie.
Na ovocie nalejte tvarohovú náplň, vložte do rúry a pečte 45-50 minút. Nebojte sa, ak pri vyberaní z rúry koláč pôsobí v strede ako nedopečený, po vychladnutí stuhne. Po vychladnutí koláč odložte do chladničky. Pred servírovaním ozdobte hroznom.
Tip: Konzistencia plnky závisí od hustoty tvarohu a smotany. Preto je dôležité plnku zahustiť múkou alebo kukuričným škrobom. Môžete skúsiť aj úplne nepečený variant, keď do tvarohu pridáte želatínu a necháte na korpuse alebo detských piškótach stuhnúť.