Marhuľové čatní s hrozienkami
Suroviny na viac porcií
- 500 ml bieleho vínneho octu
- 1 kg marhúľ
- 350 g hrozienok
- 2 cibule
- 2 jablká
- 2 zarovnané ČL soli
- 2 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL žltých horčicových semienok
- 1 celá škorica
- 1ČL čili vločiek alebo nasekanej sušenej čili papričky
- 500 g cukru
- mleté čierne korenie
- 1 PL oleja
Marhule vykôstkujte a rozkrájajte na kocky. Jablká ošúpte, vyrežte im jadrovníky a rozkrájajte. Cibuľu očistite a rozkrájajte. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a asi 3 minúty na ňom opekajte cibuľu. Pridajte všetky ostatné suroviny a na malom plameni varte približne 30-40 minút. Hotové čatní môžete servírovať ihneď po vychladnutí, alebo ho ešte horúce naplňte do fliaš a vysterilizujte. Podávajte ku grilovanému mäsu, syrom či pečivu.
Tip: Ak nechcete mať v čatní šupky, marhule najskôr sparte v horúcej vode, schlaďte v ľadovej vode a ošúpte.