Garibaldi - sušienky s hrozienkami
Suroviny viac porcií (20-30 kusov podľa veľkosti)
- 75 g zmäknutého masla
- 75 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 200 g hladkej múky
- 100 g hrozienok
- 1 PL mlieka
- múku na pomúčenie dosky
Nachystajte si plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie. Maslo zmiešajte s cukrom, pridajte vaječný bielok a múku a vypracujte cesto. Rozdeľte ho na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát. Cesto vaľkajte na pomúčenom papieri na pečenie. Plát cesta odložte na papieri bokom a vyvaľkajte druhú polovicu cesta. Čím rovnejšie obdĺžniky sa vám podarí vyvaľkať, tým lepšie. Spodný plát rovnomerne posypte hrozienkami, prikryte druhým plátom za pomoci papiera, pritlačte ich rukami dokopy a jemne prejdite valčekom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Naplnené cesto rozkrájajte a naukladajte na plech. Sušienky potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečte približne 15-20 minút. Po vychladnutí servírujte alebo uložte do uzatvárateľnej nádoby.
Tip: Sušienkam svedčí obyčajné rozkrájanie radielkom. Ak však túžite po slávnostnejšej verzii, pokojne ich vykrajujte vykrajovačkami s rôznymi motívmi. Do sušienok môžete pridať aj iné sušené ovocie.