Ovocný šalát s orechmi a syrom
Suroviny na 4 porcie
- 8 PL olivového oleja
- 1 bageta
- 150 g syra s modrou plesňou
- 2 červené jablká
- 2 výhonky stonkového zeleru
- Šťava z jedného citróna
- 50 g vlašských orechov
- 250 g červeného aj zeleného hrozna
- 120 g listov rokety
- pažítka
- Soľ, mleté čierne korenie
Bagetu rozkrájajte na plátky a opečte na suchej panvici alebo krátko v hriankovači. Všetky suroviny očistite a rozkrájajte. Orechy a pažítku nasekajte. Zmiešajte na šalát, spolu s roketou, olivovým olejom a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Navrch šalátu namrvte syr s modrou plesňou. Servírujte s kúskami opečenej bagety.
Tip: Skúste nechať krátko zapiecť v rúre krajčeky bagety s plátkami syra a servírovať ich teplé k studenému šalátu. Plesnivé syry dodajú jedlám úplne inú chuť a arómu za tepla ako za studena.