Potrebujeme:
Cesto:
- 250g hladkej múky, môže byť aj celozrnná
- 125g masla
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- štipka soli
Posýpka:
- 500g černíc
- 130g kryštálového cukru
- 1 balíček Zlatého klasu
- 2 PL červeného vína
- 1 ČL perníkového korenia
Postup:
Cesto:
V miske zmiešame múku s cukrom, soľou a vanilkovou esenciou. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spolu miesime, až nám vznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a uložíme aspoň na hodinku do chladničky.
Okrúhlu formu si vymažeme maslom. Z odležaného cesta si odkrojíme tri štvrtiny, z ktorých vyvaľkáme dno a boky koláča. Všetko dobre popritláčame a dno popicháme vidličkou. Zvyšok cesta si necháme na mriežku.
Plnka:
Černice si prepláchneme a dáme variť spolu s kryštálovým cukrom, perníkovým korením a vínom. Zo šťavy, ktorú černice pustia, si odoberieme pár lyžičiek a rozmiešame v nej Zlatý klas. Potom šťavu pomaly pridáme k černiciam a dobre miešame, aby nám nevznikli hrudky.
Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Takto pripravenú plnku vylejeme na vyvaľkaný korpus. Vrch koláča ozbobíme mriežkou zo zvyšného cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre (180ºC) asi 25 - 30 minút.
Zapojte sa do letnej receptovej súťaže na zena.sme.sk a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.