Potrebujeme:
- 50 dkg hladkej múky
- 2 dkg droždia
- 250 ml mlieka
- 10 dkg masla
- 8 dkg práškového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- citrónová aróma
- mak s cukrom
- slivky
Posýpka:
- 3 lyžice hrubej múky
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice roztopeného masla
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Z mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Pridáme múku, cukor, rozpustené maslo, citrónovú arómu a žĺtky a štipku soli. Toto všetko vypracujeme na hladké cesto, ktoré potom necháme 20-25 minút odstáť. Potom cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech.
Plech môžeme vyložiť aj papierom na pečenie. Na cesto potom poukladáme rozpolené slivky, ktoré posypeme mletým makom ochuteným cukrom.
Posýpku dobre premiešame a namrvíme na koláč. Upečieme vo vyhriatej rúre.
Zapojte sa do letnej receptovej súťaže na zena.sme.sk a vyhrajte jeden zo šiestich kávovarov.